objavio:
23. Studenog 2018.

Biker tura sa sretnim SPA završetkom

Biker tura sa sretnim SPA završetkom

Naša Biker ekipa je proteklih nekoliko mjeseci obišla mnoge “bajk” destinacije lijepe naše, a nastupili smo i na nekoliko utrka, na kojima su neki postigli i lijepe rezultate. IMG_7903.jpg (753 KB)

Uglavnom puno se radilo, ali se i vozilo po mnogim tehnički i fizički zahtjevnim i izazovnim stazama gdje nije bilo previše mjesta za odmor. U takvom okruženju pomalo umorni i s čistokrvnim XC top modelima krenuli smo na još jedan Biker road trip. Put nas je ovaj put doveo do LiffeClass Termi Sveti Martin. Plan je dvodnevan, pa ćemo noć provesti u termama, a na turu krećemo odmah u ranim jutarnjim satima kako bi uhvatili što više vremena za istraživanje što nam sve može ponuditi ova destinacija.IMG_7961.jpg (714 KB)

PRVI KILOMETRI

Startamo sa samog parkinga ispred termi u smjeru zapada. U prvim kilometrima teren se izmjenjuje u nekoliko navrata između asfalta i zemljanih makadama, te nema nikakvih tehnički zahtjevnih dionica. Profil je valovit bez većih uspona, zapravo se radi samo o nekoliko manjih hupsera koje svladavamo rutinski. Dok tako vozimo ove naše nabrijane strojeve spremne za bilo koju XC utrku, razmišljam kako sam mogao ovdje doći možda i sa Toughroad-om od Gianta koji bi za ovaj teren zbog svojih karakteristika bio skroz ugodan za kruzing po okolnim brežuljcima. Uglavnom još je rano za prognozu o kakvoj se stazi radi, a i uskoro počinjemo s usponom na najvišu točku.IMG_7796.jpg (1.11 MB)

PUTEVIMA MARATONA

Već od samog početka naše ture uhvatili smo oznake MTB maratona koji se vozi u ovim krajevima. Strelice i oznake su još uvijek postavljene na praktički svim skretanjima i križanjima, pa ih lako slijedimo i nema potrebe za prevelikom orijentacijom u prostoru. Uslijedilo je nekoliko malo strmijih asfaltnih uspona i evo nas na makadamu koji nas vodi do vidikovca na Mađerkinom bregu i naše najviše točke rute od 341 m n/v. Stajemo na malo dužu pauzu i uživamo u ovoj atrakciji. Sve podsjeća na nekakva rižina polja stepenasto uređena i okružena prekrasnom prirodom. Lijepo je ovo Međimurje. Djeluje nekako smirujuće i pitomo, pa se i nas dvojica opušteno vozimo. To je baš ono što nam je trebalo za malo opuštanja.IMG_8051.jpg (270 KB)

DOWNHILL

Tehnički najzahtjevnijoj dio cijele rute je upravo ovaj makadamski spust s Mađerkinog brega prema mjestu Štrigova. Na par mjesta treba obratiti pozornost na vododerine, ali ni tu nema većih zahtjevnosti. U Štrigovu je vrijeme za kratku okrjepu na kojoj komentiramo kako smo trebali na test ponijeti ove sve popularnije modele Gravel bicikla. Za one koji možda još ne znaju radi se o nekoj vrsti mješavine između cestovnog bicikla prilagođenog i za vožnju po lakšim ne asfaltiranim terenima poput ove naše ture. Bicikl koji bi se lijepo uklopio u ovu našu Međimursku priču, osim ranije spomenutog Toughroad-a bio bi Diverg od Specialized-a. IMG_8151.jpg (453 KB)MURA

U nastavku ture prevladavaju blago valoviti tereni kojima stižemo i do obala Mure s kojom se družimo nekoliko desetaka kilometara. Tu je i nekoliko izletišta i pokoja riječna skela. Mi smo se odlučili za malo veći krug, ali ljepota ove ture je da ju je moguće prilagoditi trenutnom raspoloženju, pa se tako može skratiti ili produžiti ovisno o trenutnom afinitetu i kondiciji. Nakon četrdesetak kilometara vrijeme je da se vratimo u naše terme jer je ostalo još sadržaja koje želimo vidjeti, a pomalo i glad čini svoje.IMG_8028.jpg (271 KB)

SPA

LifeClass terme Sveti Martin s pravom nose oznaku kao “Bike friendly” destinacija. Po završetku vožnje u termama imamo mjesto gdje možemo oprati naše bicikle i odmah pokraj ih skladištiti u za to predviđenom prostoru. Po potrebi tu je i alat za neke male servise. Bicikli su zbrinuti, a sad je vrijeme da se zbrine i Biker ekipa. Opuštanje i uživanje u ostatku dana pronašli smo u mnogobrojnim termalnim bazenima i dodatno se opustili uz hidromasažu. Puno bolje od toga i nismo mogli završiti ovaj dan, zar ne…20180925_171740.jpg (642 KB)

Photo: Biker

Na vrh