www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
10. Siječnja 2022.

Što je bazni sloj i čemu služi

Što je bazni sloj i čemu služi

Komadi odjeće koji se smatraju neophodnima za vrijeme sportskih aktivnosti :) tokom cijele godine.

Bazni sloj ili Baselayer je komad sportske odjeće koji prvo stavljate na sebe kad krenete s odijevanjem za vožnju. To je komad odjeće koji je u direktnom kontaktu sa kožom. Bazni sloj je i donje rublje ako zadovoljava tehničke karakteristike. Ono što je svakako važno, bazni sloj ne zadržava vlagu i stoga se preporučuje da bude glavni dio vaše sportske kolekcije. Prvo bazni sloj zatim ostalo. U komade odjeće sa tim karakteristikama mogu se uvrstiti majice bez rukava zatim s kratim i dugim rukavima, kratke hlačice te donje rublje.13216E3072BK51-1.jpg (44 KB)

Uloga zimskog baznog sloja je da vas održava ugrijanim i suhim, ali ne od kiše već od znoja. Iako sam po sebi nije vodonepropusan, svojstva baznog sloja su da znoj odnosno vlagu s vaše kože izvlači na vanjsku stranu sloja te ju odmiče od kože. Na taj način je, bez obzira na znojenje, vaša koža uvijek suha dok je vanjska strana baznog sloja, ona koja se ne naslanja na kožu, ta koja će biti vlažna. Ta vlaga uslijed zagrijavanja vašeg tijela pri fizičkim naporima isparava i bazni sloj se zbog toga jako brzo suši. Kad ga skinete nakon aktivnosti, on djeluje vlažno, ali osjećaj na koži kod kvalitetnog baznog sloja je osjećaj suhe pamučne majice. Karakteristika baznog sloja je također da je relativno uzak, rastezljiv i izrađen od laganog materijala koji u pravilu treba biti pripijen uz vašu kožu, ali pritom je važno da vas ne steže i ne utječe na cirkulaciju. Ako kupujete bazni sloj u nekoj web trgovini, nemojte uzimati manju veličinu od one koju inače nosite zato jer je “bazni sloj rastezljiv”. 13218E3161BK7.jpg (87 KB)Osim zimskih baznih slojeva, ovi bez rukava te neki s kratkim rukavima su bazni slojevi koji se koriste u ljetnim odnosno toplijim razdobljima te je njihova uloga da vas održe suhim i istovremeno rashlađuju. Rashlađivanje se odvija uslijed hlapljenja vlage koja se nalazi na površini baznog sloja. Bazni sloj uglavnom kupujete od provjerenih brendova kako biste dobili dobar proizvod koji služi svrsi. Osim onih od sintetike i onih od merino vune, mogu biti i od kombinacije tih dvaju materijala. U baznim slojevima ima i elastina koji ga čini rastezljivim. 131160E3061W5_01.jpg (178 KB)Kod odabira materijala, bazni slojevi od sintetike su najčešće predviđeni za intenzivnije aktivnosti i u tome merino vuna malo zaostaje. Kod intenzivnog znojenja sintetika ima bolje performanse odvlačenja vlage s vaše kože. Merino vuna ima nešto slabiji učinak.download.jpg (211 KB)

Merino vuna
Iako se često sumnja da je bazni sloj od merino vune neudoban i pretopao za toplo vrijeme, naprotiv, udoban je poput pamučne majice i materijal je koji jako dobro diše te izolira čak i kad je mokar. Čvrstoća i finoća su karakteristike zbog kojih se od merino vune može napraviti izrazito tanak i lagan bazni sloj koji možete koristiti za toplog vremena, a pored toga je otporan na neugodne mirise znoja ;). photo-1470093014438-2ede8d7a4818.jpg (456 KB)Ako kanite koristiti bazni sloj od merino vune na višim temperaturama vodite računa da ne premašujete debljinu materijala veću do 200 gsm (grams per square metre). Jedini nedostatak merino vune osim što malo zaostaje u performansama je cijena. Bazni sloj je nerijetko dva ili tri puta skuplji od sintetike.

 

Sintetika
Iako bolja u smislu odbijanja vlage i nešto bržeg sušenja, ima tu jednu lošu značajku, a to je neugodan miris koji se razvije ubrzo nakon znojenja i iz našeg iskustva dosta rijetko se nađe neki proizvođač koji tretira sintetiku antibakterijskim premazima i pritom dobije neke zavidne rezultate. Ali s druge strane, jeftina je i dostupna nam svima :).

NAJČITANIJE
Na vrh