www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
07. Lipnja 2021.

Sve je u glavi

Sve je u glavi

Biker donosi razgovor s Ivanom Puškarićem, osobom koja je za 19 sati i 35 minuta prevalila 316 kilometara i savladala čak 10 127 metara uspona!

Biker: Ivane, kako si i kada došao na ideju da probaš ući na listu onih koji su uspjeli savladati Everesting izazov?

Ivan: "Ideja mi je na pamet pala početkom prošle godine kada sam sasvim slučajno naletio na stranicu gdje se govorilo o Everesting izazovu. Odmah sam pomislio kako bi i ja mogao pokušati. To je bio dovoljan razlog za motivaciju i od tada sam počeo malo više voziti i trenirati."

Biker: Za svoj prvi pokušaj odabrao si uspon nedaleko Jastrebarskog? Postoji  li neka posebna priča oko odabira lokacije ili je odabir bio slučajan?

Ivan: "Za prvi pokušaj odabrao sam uspon u naselju Ivančići nedaleko Jastrebarskog. Odabir lokacije bio je slučajan, iako moram priznati da sam gledao da u blizini postoji neki izvor pitke vode. Čisto da ne moram ovisiti o drugim osobama tijekom vožnje. Tada mi se ta lokacija činila kao dobar odabir.IMG_1505 (Copy).jpg (61 KB)

Biker: Tvoj prvi pokušaj međutim nije prošao onako kako si priželjkivao? Što se dogodilo? Do kuda si stigao, koliko si odvozio?

Ivan: "Da, prvi pokušaj nije baš prošao onako kako sam planirao. Naime, prilikom jednog zaustavljanja i točenja vode doživio sam malu nezgodu. Pao sam i koljenom lupio u betonski zidić. Stigao sam tada u tih 7 sati odvoziti 113 km i savladati 4018 m uspon. Međutim, zadnjih sat vremena bol u koljenu bila sve jača pa sam odlučio stati da ne riskiram težu ozljedu."IMG_1507 (Copy).jpg (40 KB)

Biker: Koliko je ozljeda bila ozbiljna i kada si počeo razmišljati o ponovnom pokušaju?

Ivan: "Ozljeda na kraju nije bila strašna te mi je uz tjedan dana mirovanja i obloga koljeno ipak dozvolilo laganije vožnje. Odmah sam počeo razmišljati o novom pokušaju jer sam znao i osjećao da to mogu odvoziti."IMG_1535 (Copy).jpg (44 KB)

Biker: Koliko vidimo, za svoj drugi pokušaj promijenio si uspon. Ima li neki poseban razlog?

Ivan: "Da, za novi pokušaj odabrao sam novi uspon. Razloga je bilo više. Opet sam gledao da u blizini postoji izvor vode, a i cesta je bila bolja, nagib je nešto blaži i dosta često sam vozio tom cestom. Na toj trasi već je bio odvožen jedan Everesting, a u međuvremenu do mog starta ukupno su završena ukupno tri. Za razliku od njih ja odabrao nešto kraći uspon s više ponavljanja."

IMG_1583 (Copy).jpg (55 KB)

Biker: Kako su tekle pripreme za izazov? Na koji način si se pripremao? Koliko dnevno vremena si provodio na biciklu?

Ivan: "Nekih posebnih priprema i nije bilo. Za ovu godinu sam planirao odvoziti pet breveta po 200 km što me nakon dva odvožena potaknulo da završim cijelu seriju (op.a. 200, 300, 400 i 600 km). Mislim da su mi baš ti breveti donijeli dosta iskustva. Ovisno o vremenu i obzirom na posao i obitelj tjedno sam u prosjeku prelazio 250 do 350 km." 

IMG_1531 (Copy).jpg (65 KB)

Biker: Prvi uspon si započeo još za vrijeme mraka, koliko je bilo psihički i fizički zahtjevno toliko sati voziti po istom mjestu?

Ivan: "Prvi uspon sam započeo oko 4 sata i 45 minuta. Kao što sam ranije istaknuo iskustvo s dužih breveta gdje se vozilo cijelu noć uvelike mi je pomoglo jer sam osjetio da mi vožnja po noći čak i paše. Rekao bi da je sve psihički teže nego fizički. Kako kažu iskusni brevetaši - sve je u glavi. "IMG_1592 (Copy).jpg (113 KB)

Biker: Kako si se osjećao za vrijeme vožnje? Kada ti je bilo najteže? Kako si savladao umor?

Ivan: "Osjećaj od samog starta bio je fenomenalan. Temperatura je bila idealna, a ritam pronađen već nakon drugog uspona. Prvih 7 sati tako nisam stao. Kriza me uhvatila u popodnevnim satima. I to ne fizički koliko psihički. Postalo mi je malo monotono voziti sam na potezu od cca 4 km. Srećom je tada naišao kolega koji je odlučio odvoziti par uspona uz mene. Uz razgovor sam razbio tu monotoniju i nakon njegovog odlaska nastavio dalje."

IMG_1588 (Copy).jpg (42 KB)

Biker: Što si jeo i pio za vrijeme vožnje? Da li si spavao i gdje?

Ivan: "Uz vodu i elektrolite popio sam i tri gela. Što se tiče hrane, u dva navrata sam stao i gricnuo tjesteninu s tunom. Tijekom vožnje nisam spavao ali sam grickao orašaste plodove."

IMG_1581 (Copy).jpg (47 KB)

Biker: Vozio si 40 puta jedan te isti uspon istoga dana? Koliko je to psihički zahtjevno? Što ti je prolazilo kroz glavu? Da li si imao krize i kako si ih prebrodio?

Ivan. "Da, vozio sam 41 put uspon. Bio sam spreman, znao sam što me čeka i da ću morati izvrtjeti preko 300 km da dođem do željenog cilja. Pa prolazilo je puno toga ali ni u jednom trenutku da bi odustao. Mislim da sam nakon ovog izazova psihički još jači. Kriza je bila kratka ali u pravom trenutku došao je kolega koji je samnom odvozio par uspona."

IMG_1624 (Copy).jpg (90 KB)

Biker: Jesi li u svom pokušaju bio sam ili si imao kakvu podršku/pratnju?

Ivan: "Bio sam sam, a najveća podrška bila je obitelj koja je vjerovala u mene."IMG_1605 (Copy).jpg (53 KB)

Biker: Vozio si na cestovnom biciklu, kakvu ulogu u svemu tome ima bicikl? Kakav bicikl uopće voziš? Da li je za postizanje ovakvog uspjeha neophodan dobar bicikl?

Ivan: "Bicikl ima ulogu ali mislim da nije presudan da bi se izazov završio. Vozim Giant Propel advanced2 2018. Da je ljepše i lakše voziti na boljem biciklu sigurno je ali da je to presudno mislim da nije."IMG_1645 (Copy).jpg (73 KB)

Biker: Koji savjet bi dao onima koji će pokušati učiniti isto ili slično poput tebe?

Ivan: "Ako nešto stvarno želiš onda to i možeš, važno je vjerovati u sebe. Preporučio bi im da prije nego se odluče na tako nešto probaju odvoziti nekoliko dužih vožnji pošto za taj pothvat moraš računati na cjelodnevni boravak na biciklu."IMG_1642 (Copy).jpg (83 KB)

Ovom si vožnjom ušao u kuću slavnih, rame uz rame s biciklistima cijeloga svijeta pa i ono malo Hrvata. Kakvi su planovi za budućnost?

Ivan: "Planova uvijek ima i to nije neko nadmetanje s nekim već ispitivanje i istraživanje vlastitih mogućnosti. Jednostavno, pomičemo vlastite granice. Jedan od glavnih planova je za 4 godine odvozit PBP a do tada uživati na biciklu."IMG_1547 (Copy).jpg (89 KB)

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Na vrh