www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
01. Rujna 2023.

Sve što ste htjeli znati, a niste se usudili pitati o ekspedicijskom kampiranju u divljini

Sve što ste htjeli znati, a niste se usudili pitati o ekspedicijskom kampiranju u divljini

Teško je odrediti početke kampiranja, ali vjerojatno je staro koliko i čovječanstvo i nomadski način života. Naravno od tih davnih dana mnogo se promijenilo i danas je kampiranje način provođenja slobodnog vremena većinom povezanog uz još neku aktivnost koju možemo upražnjavati više dana ili želju da se brzo premještamo s jednog na drugo mjesto.

Vrsta modernog kampiranja danas ima više, od onih u uređenim kampovima, pa do kampova koji već imaju postavljen šator za vas. Susrest ćete se i s izrazom «Glamping», nekoj vrsti spoja između glamura i kampinga. 1.jpeg (327 KB)

Produženi boravak izvan civilizacije

U svakom slučaju mi se ovdje nećemo baviti tim oblikom kampiranja, već avanturom boravka u divljini gdje ste ovisni o sebi i svojim sposobnostima, a krećete se isključivo snagom vlastitih mišića od jedne do druge lokacije s punim doživljajem boravka u prirodi i svega ostalog što ona donosi. Pa krenimo redom.2.jpeg (248 KB)

Što ponijeti? 

Vječno je pitanje i nije jednostavno odgovoriti na njega, a ovisi o nekoliko faktora. Kod planiranja takvog avanturističkog putovanja prvo treba odgovoriti na nekoliko osnovnih pitanja. U koje godišnje doba planiramo put? Putujemo sami, s nekim ili u skupini? Koliko dana ćemo provesti izvan civilizacije? Putujemo na biciklu, kajakom ili pješice?3.jpeg (352 KB) Ovisno o ovim odgovorima razlikovat će se u nekim segmentima i oprema koju nosimo sa sobom. U svakom slučaju dio opreme za boravak izvan civilizacije spada u osnovnu opremu i trebao bi biti uvijek uz vas za vrijeme takvih putovanja, a onda ovisno o specifičnostima pojedinog puta oprema se nadopunjuje.4.jpeg (308 KB)

Osnovna oprema

Kako kod ovakvih putovanja gdje se krećemo vlastitom snagom, težina u većini slučajeva ima izuzetno važnu ulogu, navedene su samo neke osnovne stvari. Također, što je skupina kojom se putuje manja ili putujete sami, to oprema ima veću važnost, a u ekstremnijim putovanjima može činiti razliku između života i smrti. Što obavezno ponijeti?5.jpeg (430 KB)

 • spremnik za vodu (mijeh za ruksak, bidoni za bicikl ili boce za kajak)
 • tablete za pročišćavanje vode ili filter za vodu (kada nismo sigurni u pitkost vode koju nađemo u prirodi)
 • hrana (energija je izuzetno bitna za pravilno rasuđivanje i ugodan boravak u prirodi)
 • set prve pomoći (jedna od onih stvari za koje će vam se činiti da su samo težina koja vam ne treba i najbolje je da tako i ostane, ali ni pod koju cijenu nemojte to izbaciti iz osobne opreme – danas u specijaliziranim trgovinama možete kupiti gotove setove, preporuka je da u njega svakako dodate tablete s aktivnim ugljenom, posebno ako putujete u toplije krajeve, te naravno ako koristite neke lijekove ili znate da ste na nešto alergični...)
 • set za nužnu osobnu higijenu (sredstvo za dezinfekciju ruku, vlažne higijenske maramice, četkica za zube...)
 • multi alat (u nekim situacijama može biti od esencijalne važnosti)
 • čeona svjetiljka (po mogućnosti s rezervnom baterijom)
 • višeslojna odjeća
 • navlačne hlače i jakna (za zaštitu od nepovoljnog vremena)
 • kapa (zaštita za sunce ili od zime)
 • naglavna zaštitna mreža protiv komaraca
 • naočale (od posebne važnosti u visokim planinama ili uz vodene površine)
 • šator (o šatoru opširnije u nastavku teksta)
 • vreća za spavanje (temperaturna zona komfora ovisit će o podneblju gdje se putuje)
 • podložak za vreću (odnosno popularni karimat)
 • karta i kompas
 • mobilni telefon
 • upaljač
 • fućkaljka
 • GPS sat (nije nužno, ali je jako korisno)
 • koher i set za kuhanje (ovisno o potrebi)
 • čepići za uši (znat ćete ih posebno cijeniti u onim noćima u šatoru kad vani pada kiša ili puše bura, a dobro će doći i ako putujete s nekim tko «glasno spava»)
 • čvrsta ljepljiva traka za brze popravke opreme

6.jpeg (331 KB)Treking - Bike touring – Kajak

Specifičnosti svake aktivnosti nose i dodatnu opremu. Tako za treking osim svega navedenog trebat će vam i kvalitetan anatomski ruksak s pojasom koji se oslanja na kukove da bi olakšao nošenje kompletne opreme na leđima.7.jpeg (347 KB) Također, željet ćete uzeti i štapove za hodanje koji uveliko pomažu kretanje po zahtjevnijem terenu, a iskoristivi su i u druge svrhe. Kod trekinga, više nego kod drugih aktivnosti željet ćete imati opremu koja je što lakša s obzirom na to da sve nosite na leđima. Kod kajaka i bicikla možete si dozvoliti ipak malo višegramskog luksuza.8.jpeg (392 KB)

Topli obrok na kraju napornog dana, a posebno u hladnijim podnebljima nešto je što će činiti razliku da se osjećate ugodno i zadovoljno, a posebno ako ste elementima izloženi duži niz dana. U tu svrhu najpraktičnija je dehidrirana hrana jer je postupak pripreme brz i jednostavan, a neće ostati ni suđa za pranje. Treba vam samo koher, posuda za zagrijavanje vode i žlica.11.jpeg (317 KB)

Kod kajaka ruksak ćete zamijeniti suhim vrećama. Korisno je imati više različitih suhih vreća ili da su barem dijelom prozirne kako bi lakše pronašli stvari kad vam budu trebale. Dobro dođe i pomorska radio stanica preko koje u slučaju nužde možete pozvati pomoć, a na koju kad je sve kako treba dobivate i lokalnu pomorsku vremensku prognozu svakih sat vremena.12.jpeg (358 KB) Osim ostale specifične opreme za kajak koju sad ovdje nećemo nabrajati, korisno je imati svjetleće štapiće ili posebne signalne lampe za kajak, kao i štrob lampu na samom pojasu za spašavanje. U koliko se nađete u situaciji da vam na kajaku treba rasvjeta, izbjegavajte korištenje čeone lampe na glavi s obzirom na to da se neke od morskih životinja zalijeću na izvor svjetlosti.13.jpeg (321 KB)

Kad putujete biciklom, naravno osim kvalitetnog bicikla za touring, vrlo su važne bisage. Tu nemojte štedjeti jer će se u protivnom putovanje pretvoriti u noćnu moru. Kvalitetne bisage štitit će vašu opremu od prašine i vode i držat će ju čvrsto za bicikl što uveliko utječe i na samu sigurnost vožnje.14.jpeg (513 KB) Naravno osim specifične opreme za bike touring (to je priča za sebe kao i za kajak i o tome nekom drugom zgodom) ponesite i sav potreban alat za popravak bicikla te neke rezervne dijelove kao što su zračnice i vanjske gume. Kod putovanja biciklom, a posebno ako su dugačka i višednevna željet ćete izbjeći nošenje težine na leđima, pa ako već morate nositi neki ruksak, neka bude mali biciklistički, kako bi vas što manje pritiskao na sic.15.jpeg (309 KB)

Kako izabrati odgovarajući šator

Šatore možemo kvalificirati po nekoliko parametara i izbor pravog nije uvijek jednostavan posao osim ako za svaku pojedinu priliku ne kupujemo novi šator, što sigurno nije slučaj s većinom od nas.18.jpeg (483 KB) Vjerojatno ćemo htjeti kupiti šator koji će zadovoljiti više naših potreba i koji ćemo moći koristiti u više situacija, naravno osim ako se ne radi o nekim ekstremnim ekspedicijama, primjerice u polarne krajeve i za zimske uvjete jer za tu svrhu željet ćemo imati šator namijenjen baš za takve situacije s obzirom na ozbiljnost okoline u kojoj se nalazimo. Za sve ostale situacije možemo se zadovoljiti šatorom za 3 sezone (proljeće, ljeto i jesen).19.jpeg (490 KB) Osim na samu težinu proizvoda, važno je obratiti pažnju na kvalitetu izrade i na materijale. Pogledajte u specifikacijama da šator podnosi bar 2000 mm vodenog stupa što je garancija da neće popustiti na prvoj kiši. Također obratite pozornost na šavove i kako su izvedeni.21.jpeg (530 KB) Šavovi su slabe točke i za ozbiljnija putovanje željet ćete da su svi spojevi vareni jer će tada biti i vodootporni i otporniji na habanje. Provjerite i podnicu šatora koja mora biti čvršća s obzirom na to da dolazi u direktan dodir s podlogom, osim ako se ne radi o visećim šatorima koji su kategorija za sebe.23.jpeg (296 KB)

Veličina

Klasifikacija po veličini ide prema broju osoba, ali svakako detaljno proučite specifikacije u kojima su navedene mjere. To je izuzetno važno jer ako planirate putovanje koje će potrajati, željet ćete i malo više komfora koji će postati u takvim situacijama i nužan, posebno ako vas zahvati nekoliko dana nepovoljnog vremena.24.jpeg (377 KB) Uglavnom većina šatora koja je klasificirana za recimo dvije osobe bit će komforni za jednu osobu, a ovi za tri pružat će ugodnu zaštitu za dvije osobe, a moći ćete imati i nešto stvari unutar šatora. Također nemojte zaboraviti i onu staru narodnu: «Svakog gosta tri dana dosta» koja posebno vrijedi za kampiranje u skučenom prostoru.25.jpeg (296 KB) Naravno kad putujete u dvoje, a imate jednu «kuću», tada i težinu šatora možete podijeliti i malo rastereti opterećenje, uglavnom sve ovisi o specifičnostima pojedinog putovanja. U slučaju da ste viši od prosjeka populacije svakako obratite pozornost na dužinu šatora kako bi se mogli u potpunosti ispružiti.26.jpeg (362 KB)

Gdje postaviti šator

Nakon što kupite šator, svakako ga detaljno pregledajte kod kuće i sastavite ako treba i više puta kako bi se uvjerili da je sve kako treba i da ste savladali tehniku slaganja.27.jpeg (351 KB) Zadnje što vam treba je da negdje u noći po kišnom i vjetrovitom vremenu gledate upute kako sastaviti šator i pritom ustanovite da vam nedostaje glavna konstrukcijska nosiva šipka.

Kod postavljanja šatora postoji nekoliko važnih pravila koja će vam pomoći za miran, siguran i ugodan san.28.jpeg (416 KB)

 • Počnite na vrijeme s biranjem mjesta za postavljanje šatora dok još imate na pretek danjeg svijetla.
 • Ako je ikako moguće izaberite što ravniju i čišću površinu. U slučaju da ne možete izbjeći nagib terena, onda svakako postavite šator tako da vam je glava na uzdignutom položaju.
 • U slučaju da su mogući jaki vjetrovi, izbjegavajte lokacije na otvorenim terenima i nastojte postaviti šator na rubovima šume ili u zavjetrini od stijena.
 • Kampiranje uz obalu je poseban doživljaj, ali potreban je veliki oprez i poznavanje lokaliteta. U slučaju da ste u blizini mora uvjerite se da valovi u slučaju jakog vjetra ne mogu do vas te da ste van dosega plime. Kampiranje uz jezero je po tom pitanju nešto sigurnije osim ako se ne radi o ledenjačkom jezeru u koje padaju sante lede. Tada se držite podalje jer u slučaju odlamanja veće količine leda može doći do jakog plimnog vala, a to svakako nije buđenje koje si želite usred noći!
 • Poseban oprez potreban je i uz rijeke koje u slučaju obilnih kiša uzvodno mogu nabujati.
 • Nikako nemojte postavljati šator unutar suhih riječnih korita kako vam ne bi prijetili nekakvi odroni ili padanje suhog granja u slučaju da ste među drvećem. U zimskim uvjetima obratite pozornost na lavinozna područja.
 • Izbjegavajte postavljanje šatora na mjesta koja privlače munje, poput najviših drveća u okolici i sličnih mjesta.
 • Prije nego podignete kamp obratite pozornost ako u blizini postoje životinjski putevi ili mravinjaci i nemojte zaboraviti da ste vi došli kod njih u goste, a ne obrnuto.
 • Izbjegavajte bilo kakva ulegnuća, depresije i vrtače jer će takva mjesta biti hladnija i puna vlage, a skupljat će i kišu u slučaju padalina.
 • Planirajte vaše putovanje unaprijed. Kvalitetna priprema pola je posla! Saznajte što možete očekivati na terenu. Primjerice ako putujete kajakom u područje čije obale nemaju vegetaciju i stjenovite su, pobrinite se da ponesete šator koji je samostojeći.
 • Kad napuštate mjesto na kojem ste kampirali, ostavite ga u istom stanju u kakvom ste ga i zatekli bez ostavljanja tragova za sobom.29.jpeg (343 KB)

Odabir karimata

Kako bi noć protekla uz što više nužnog odmora jedan od esencijalnih dijelova opreme je karimat, odnosno podložak za vreću za spavanje. Karimat osim što će pružiti udobnost kod ležanja, ima izuzetno važnu izolacijsku funkciju. Noći često mogu biti hladne čak i u ljetnim mjesecima te će kvalitetna izolacija ispod vreće biti izuzetno važna i štit će vas od hladnoće i vlage koja može izbijati iz podloge.33.jpeg (488 KB) Izbor karimata je velik kao i njihov cjenovni raspon. Pri odabiru nemojte se voditi idejom deblje je bolje i kupiti jeftine «luftmadrace» jer će njihova izolacija biti izuzetno loša. Među najudobnijima su samonapuhavajući modeli ispunjeni spužvastom smjesom koja služi kao izolacija. Takvi karimati bit će nešto skuplji, ali isplatit će se svake uložene kune u hladnim šatorskim noćima. Uz takve karimate za svaki slučaj obavezno ponesite i set za krpanje koji se dobije uz njih.34.jpeg (581 KB)

Unutrašnje uređenje

U  slučaju da šator niste uspjeli postaviti na ravnu podlogu, možete iskoristiti vašu ostalu opremu, primjerice uže ili ruksak da postavite između šatora i karimata i time malo poravnate podlogu. Dobro će doći i jastuk na napuhavanje, ali nije nužan jer ga možete zamijeniti tako da postavite nešto od vaše odjeće ispod kapuljastog dijela od vreće za spavanje.35.jpeg (550 KB) Unutrašnjost šatora nastojte držati što čišćom i urednom. Većina šatora pored glave ima na stijenkama džepove za razne sitnice. Uvijek u isti odložite čeonu svjetiljku kako bi u slučaju potrebe u noći lako bez traženja došli do nje. Pri ruci je praktično imati bocu s vodom. Vodite računa da su svi ulazi na unutarnjoj stijenci šatora dobro zatvoreni kako bi spriječili ulazak komaraca i ostalih insekata u unutrašnjost šatora.36.jpeg (458 KB) Na vanjskoj stijenki šatora otvorite za to predviđene otvore kako bi zrak nesmetano strujao i kako bi što je moguće više izbjeglu unutarnju kondenzaciju zraka na stijenkama šatora. U izuzetno hladnim područjima nemojte se zavlačiti u vreću za spavanje ako ste promrzli. Prije toga nastojte se malo ugrijati s par vježbica i onda se uvucite u vreću.37.jpeg (327 KB) Nemojte zaboraviti da i «najtoplije» vreće ne griju! One su samo odličan izolator. Vi ste izvor topline. U izuzetno hladnim uvjetima, možete prije spavanja ugrijati na kuhalu vodu i staviti ju u jednu od plastičnih boca koje podnose više temperature, ali ne termos bocu.38.jpeg (324 KB) Takvu bocu, nakon što ste se uvjerili da je dobro zatvorena, možete staviti u jednu od rezervnih čarapa i takvu ponesite sa sobom u vreću. Dobit ćete efekt termofora.

Pravilno planiranje puta, odabir odgovarajuće opreme, skup vaših vještina i utreniranosti činit će razliku između najgore noćne more ili upijanja iskustva i energije koju nam samo divlja i netaknuta priroda može pružiti iz spavaće sobe s pogledom kakav nećete dobiti ni u hotelima s 5 zvjezdica.

 

Tekst:  Dario Rocco

Photo: Dario Rocco, Fjallraven, Goran Jović, Tentsile

NAJČITANIJE
Specialized Tero X
Vijesti

Specialized Tero X

18. Rujna 2023.

Specialized Tero X Trebaš veću kartu ako voziš Tero X... Da li istraživački duh potiče na inovacije ili inovacije rezultiraju...

Kako vježbati s Garminom
Vijesti

Kako vježbati s Garminom

01. Rujna 2023.

Mučite se s osmišljavanjem svojeg treninga? Dopustite Garminu da obavi posao umjesto vas s opcijama vježbanja dostupnim izravno...

Na vrh