www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
15. Siječnja 2023.

WaveCel tehnologija u praksi - kaciga glavu čuva

WaveCel tehnologija u praksi - kaciga glavu čuva

wavecel4.jpg (122 KB)

I kako uvijek gledamo biti što sigurniji i paziti na sebe dok jurimo niz šumske padine, tako smo kacigu sa ne tako starom, štoviše novom tehnologijom uzeli na test. Iako nas je iz prve ruke zanimao izgled i konstrukcija WaveCel-a, htjeli smo vidjeti utječe li na prozračnost, udobnost i otpornost na habanje :)news9.jpg (68 KB)

O čemu je riječ? Tehnologije se razvijaju i stvaraju se novi i bolji materijali koji pružaju veću učinkovitost, lakši su i trajniji i sigurniji.news8.jpg (51 KB)

WaveCel je specifična pvc mreža koja je postavljena unutar kacige na mjestu gdje inače dolazi mips, a podsjeća na rebra koja se nalaze u kartonu kad s njega skinete gornji pokrov. Konstrukcija mreže i pojedinih ćelija ukazuje na krutost materijala u jednom smjeru te kretanje i ublažavanje udara u drugom smjeru. Kaciga je po udobnosti, rekli bismo u klasi sa Mips kacigama, iako jamči veću zaštitu od ozljeda prilikom pada. wavecel1.png (1.70 MB)Prednost WaveCel mreže je volumen same kacige u odnosu na stupanj zaštite čime će se kacigama smanjiti njihova veličina i debljina samog EPS sastava koji se nalazi ispod vanjskog kalupa. Time se postiže da je manja i lakša, a pritom pruža veću zaštitu. Prozračnost ovakve kacige je koliko smo primjetili veća od Mips kacige, odnosno jednaka onima bez Mips-a. Testirali smo isti model u obje izvedbe, pa iz toga možemo reći da WaveCel nema nikakvu restrikciju zraka i smanjeno je znojenje prilikom nošenja na vožnji. Iz Trek-a tvrde da je tehnologija koju su postavili u modele WaveCel čak 48 puta učinkovitija u odnosu na EPS pjenu koji spada u sastavni dio kacige danas. news10.jpg (74 KB)

Dr. Steve Madey, ortoped kirurg i njegov kolega Dr. Michael Bottlang, biomedicinski inženjer zajedno su razvijali tehnologiju koja će osigurati bolje performanse pri zaštiti glave od ozljeda. Studije su pokazale da WaveCel znatno smanjuje mogućnost potresa mozga prilikom srednjih i manjih udaraca u glavu. Također su istraživanja pokazala da WaveCel za sada prednjači naspram Mips-a po stupnju sigurnosti. WaveCel tehnologija je u ponudi prisutna kod Bontrager kaciga, nadamo se da će se patent proširiti i na ostale brendove ukoliko ga vlasnici ponude i ostalima ;).wavecel2.jpg (86 KB)

NAJČITANIJE
Zašto biciklisti briju noge :)?
Vijesti

Zašto biciklisti briju noge :)?

07. Prosinca 2022.

Teorije su razne, jedna od njih kaže da će na taj način imati manji otpor zraka, što je u početku bilo smiješna pretpostavka dok...

Wiliere Triestina 101x 2022.
Vijesti

Wiliere Triestina 101x 2022.

30. Studenog 2022.

Proteklih mjeseci smo vozili jedan od lakših brdaša iz game Wilier. XC hardtail model sa 100 hoda naprijed koji je spreman za...

Na vrh