www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
09. Srpnja 2022.

Zašto vozite bicikl? Jer ste sretniji, društveniji, pametniji... :D

Zašto vozite bicikl? Jer ste sretniji, društveniji, pametniji... :D
6 fotografija

Pedaliranje i vožnja biciklom dopire do osjećaja sreće koji se teško može mjeriti sa ostalim sportovima. Nećemo umanjiti važnost fizičke aktivnosti i pozdravljamo svaku inicijativu za bilo kakvom fizičkom aktivnosti, ali bicikliranje donosi više bodova od ostalih :).

Biciklom ćete prevaliti veći put nego primjerice trčeći za isti vremenski period, osjećaj zadovoljstva postignutim ciljem će biti veći, jer nije samo fizička aktivnost koja vas je do toga dovela već i vaša sposobnost vožnje i savladavanja raznih prepreka ili pak izazova, a to sve utječe na vaše raspoloženje u pozitivnom smislu.

zasto_bicikl7.jpg (250 KB)

Serotonin i dopamin
Za početak, već je nebrojeno puta dokazano da vožnja bicikla potiče otpuštanje serotonina i dopamina u krvotok, a ti su spojevi odgovorni za osmjeh na licu i osjećaj svježine koji se javlja za vrijeme i nakon vožnje. Utječu na raspoloženje i umanjuju osjećaj boli. Serotonin je neurotransmiter raspoloženja odgovoran za pozitivne osjećaje i samopouzdanje. Dopamin nam pomaže da se osjećamo svježe i motivirano. Vožnja bicikla također oslobađa hormon rasta koji povećava opskrbu mozga kisikom, pospješujući oslobađanje endorfina. Svi ovi spojevi se otpuštaju u većoj količini za vrijeme bicikliranja nego kod bavljenja nekim drugim sportovima.

Umanjuje stres, anksioznost i depresiju
Biciklizam spada među aerobne sportove koji su se pokazali najjačim u stjecanju tjelesnog zdravlja. Cijelo tijelo radi skladnije i bolje kada je uvježbano i u formi. Mentalno zdravlje je također znatno bolje kod osoba koje se bave nekom aerobnom aktivnošću. Studija na Sveučilištu u Bernu sugerira da tjelesna aktivnost dovodi do gotovo istih neurofizioloških promjena kao i antidepresivi. Neugodni osjećaji poput stresa, depresije ili anksioznosti rijetko utječu na ljude koji se bave aerobnim sportom, a neke studije ukazuju da su još manje prisutni kod biciklista.

Treniranje mozga
Za vrijeme vožnje, pogotovo ako je izazovna, duga i zahtjevna, trenirate mozak koji mora stalno računati i kalkulirati kako ćete doći do cilja. KOji put ćete odabrati, kako ga savladati, kada ćete stiskati jače, a kada se odmarati. Morate pažljivo proračunati količinu energije koju imate u odnosu na cilj koji ste postavili kako bi do njega na kraju i došli. Svaki spust na mtb biciklu iziskuje koncentraciju i odabir putanje kojom ćete najlakše i najbolje proći neku dionicu. Na biciklu mozak ima povećanu aktivnost i jednako je u treningu kao i vaše tijelo.

Spavanje
Nakon dobre i duge vožnje vrlo rijetko se dogodi da loše spavate i da vam san nije miran. A nakon dobrog spavanja sve je lakše i jednostavnije. Osjećaj umora i zadovoljstva koji se javlja nakon duge vožnje je jedan mix koji potiče samo dobro raspoloženje i vodi ka dobrom i zdravom snu.

Povećan seksualni nagon :)
Biciklizam poboljšava vaš seksualni život stimulirajući vaš seksualni nagon. Još jednom, za to su zaslužne više razine serotonina koje se oslobađaju u vašem tijelu. Osim što utječe na razinu raspoloženja, društveno ponašanje, apetit i probavu, ovaj neurotransmiter povećava seksualnu želju i funkciju. Neke studije su pokazale da osobe koje bicikliraju najmanje tri puta tjedno imaju veći seksualni nagon i kvalitetniji seksualni život od ispitanika koji se ne bave nikakvom aktivnošću.

Cool stvari koje posjedujete
Ako volite bicikle i vlasnik ste bicikla, onda je to gotovo jednako kao da imate neki sportski automobil ili možda super cool motor. Izuzev onih biciklala koje vozimo gradom od točke A do točke B pa se trudimo da su neupadljivi i jeftini da ne privlače lopove ;). Onaj koji čuvate, on je poseban i prepun dijelova koji se mogu nadograđivati i personalizirati i uvijek težite da je vaš drugačiji. Zaokuplja vas i motivira da u životu idete dalje i svoje želje nerijetko gradite oko njega, a zatim kupite bolji i noviji pa sve nanovo krećete sa nadogradnjama. ;)

Društvo i socijalizacija
Biciklizam je osim kod iznimaka koje vole isključivo solo vožnje, društveni sport i potiče na druženje i zabavu. Pogotovo ako ste na cesti i vozite neku dugu dionicu u grupi, ta grupa smanjuje otpor zraka i vama je lakše, a u jednom trenutku ćete i vi doći na red da olakšate onima iza sebe i dođete na početak grupe. Sportski duh i kolegijalnost je izrazito naglašen u cestovnom biciklizmu. U šumi, u bike parku ćete pak, uz dobru ekipu, savladati neke skokove i dionice na koje se sami ne biste usudili ići. Natjecateljski duh je uvijek prisutan i na stalo težite tome da prevalite više kilometara, da popnete težu stazu i da se dignete biciklom na neki još viši vrh. Nema kraja, samo vožnja :).

NAJČITANIJE
Marin Bobcat Trail 5
Vijesti

Marin Bobcat Trail 5

08. Kolovoza 2022.

Singletrack hardtail sa 120 milimetara hoda iz Marin-a je predviđen da za relativno mali budžet vozite jurilicu koja se odlično...

Na vrh