www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
17. Svibnja 2022.

Brzo i jednostavno podešavanje pozicije blokeja na cipelama

Brzo i jednostavno podešavanje pozicije blokeja na cipelama

Nerijetko ni ne znamo da su nam blokeje krivo podešene i to može rezultirati bolovima u koljenu. Iako moramo napomenuti da bilo kakve bolove u koljenima, za koje ne znate od čega su, trebate također provjeriti kod svog doktora i primjeniti adekvatnu terapiju ako je potrebno.

Da se vratimo na podešavanje. Ovo se odnosi na sve one koji su pravilno podesili visinu sjedala za početak, jer taj dio također utječe na zdravlje vaših koljena, gležnjeva, kukova i leđa.

Kada montirate nove blokeje ili podešavate stare, sistem je dosta jednostavan i uglavnom daje dovoljno točne rezultate za nas rekreativce koji ne hitamo svaki vikend na natjecanja i ne radimo svakodnevne treninge.
Potrebno je obući cipele te napipati dvije kosti koje su najizbočenije na stopalu, jedna je palčana i nalazi se s unutarnje strane stopala i najisturenija je, druga je od malog prsta na stopalu i također je najisturenija na tom dijelu stopala. Prikazano je na skici o kojim pozicijama na stopalu se radi. Kada ste napipali te dvije kosti, potrebno je označiti na cipeli s donje strane stopala liniju koja ih povezije. To je oznaka na kojoj poziciji se u odnosu na petu i prste mora nalaziti blokeja.
skica.jpg (1.25 MB)Drugo isto tako važno je rotacija blokeje. Ako ste pod krivim kutem stavili blokeju, gotovo da nećete to niti primjetiti u vožnju osim ako niste napravili veliko odstupanje od dopuštenog. Ono što je potrebno napraviti je da se sjednete na stol i da pustite noge da se opuste i vise sa stola prirodno prema podu te da ne dodiruju pod. Kut pod kojim se nalaze vaša stopala, da li su otvorena ili zatvorena je onaj koji morate gledati. O njemu ovisi koliko ćete rotirati blokeju da biste dobili pravilni kut blokeje na cipeli. Dakle sada je potrebno da vam netko očita kut stopala, jer ako to radite sami onda najčešće sami korigirate podsvijesno stopalo i dobivate krivi rezultat. Važno je da sjedite na stol i da su vam koljena na rubu stola, na taj način noge će od koljena visiti prirodno prema dole, biti opuštene i kut stopala će biti priordan. Za sljedeći korak, mi smo stavili kutiju cipela ispod stopala na kojoj je bijeli A4 papir čija je kraća stranica paralelna sa rubom stola sa kojeg vise vaše noge. Na njemu ocrtate stopalo i zatim povucite olovkom liniju od središta drugog prsta do središta pete kao na skici. Ta linija u odnosu na rub papira zatvara kut koji je zapravo otklon vašeg stopala. Blokeju ćete postaviti tako da se poklapa sa isprekidanom rozom linijom na skici. Mi obično obrežemo otisak stopala, izrežemo mjesto gdje smo ocrtali da se nalazi blokeja tako da ukazuje na kut i poziciju blokeje i položimo taj papir na potplat cipele, dalje je potrebno sve dotegnuti i probati.

NAJČITANIJE
Na vrh