www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
27. Ožujka 2018.

Corratec CCT Team 105

Corratec CCT Team 105
14.199,00 kuna
5 fotografija

Pravi zimski cestovni test odradili smo s Corratec-ovim pristupačnim karboncem za 2018-u. Ima li što je potrebno da se izdigne među konkurencijom?


Corratec CCT Team 105 slika 1

Pristupačni karbonski cestovnjaci osvajaju tržište. Interes svakako postoji, pa rijetko koji proizvođač nema odgovor na želje kupaca. Corratec u posljednje vrijeme intenzivno prati trendove, a Team 105 je ulazni model po punoj cijeni od 14199 kuna i na opće veselje, kada apliciramo 10% popusta, dolazimo na ugodnih 12.779,10kn. Pet završnih boja i šest veličina pružaju dobar izbor i mogućnost finog podešavanja odgovarajućeg okvira što je kod cestovnjaka itekako važan detalj. Corratec se definitivno vratio u prvu ligu MTB segmentom, a  preostaje nam vidjeti kako stoji na cesti. Fluorescentno žuta varijanta sigurno je najatraktivnija od ponuđenih, pa to može biti dobar početak druženja.

Corratec CCT Team 105 slika 1

Tehnikalije

Karbonska vlakna za okvir UD 700T osigurao je niti manje niti više Mitshubishi, a znamo da kod njih nema labavo. Šalu na stranu Corratec pri izradi koristi EPS pjenu kako bi pod povećanom temperaturom, svojom ekspanzijom, iznutra pritiskao stijenke karbona i na taj način dobio ujednačenost, jednaku debljinu i u konačnici kvalitetniji proizvod. Za geometriju navode kako je natjecateljska, kutevi su 73° na vilici i 74° na cijevi sjedala dok je ‘chainstay’ solidnih 407mm, a međuosovinski razmak kompaktnih 976mm u veličini okvira 48cm. Za izradu vilice ‘Pro Control’ od UD800T vlakana također se koristi EPS pjena, pa su joj svojstva na istoj razini kao i okvir. Dizajn je Aero kako bi se smanjio njen utjecaj i povećala stabilnost bicikla.

Corratec CCT Team 105 slika 2

Napomenimo kako okvir posjeduje pripremu za Shimanovu Di2 tehnologiju mjenjača, ako se jednom odlučite na nadogradnju, a tu su, sada već standardni, konusni steerer i sakrivene sajle i bužiri tj. provedeni su kroz okvir, pa bicikl zaista djeluje skladno, čistih i jednostavnih linija što svakako odobravamo.  Već u nazivu ste mogli otkriti da bicikl koristi Shimanovu 105 grupu uključujući mjenjače, ručice, pogon, kočnice i kazetu, pa tu nema iznenađenja. Navedimo samo 50/34 pogonske zupčanike i 2x11 stupnjeva prijenosa. Vrlo bitna stavka cestovnjaka su kotači. Ovdje će posao odrađivati ZZYZX Race Attack 2.0 obruči i Continental Ultra Sport II gume. Sami obruči teže oko 1750 grama dok bicikl ima ukupnu masu ispod 8 kilograma (7.89kg). Periferija bicikla sastoji se također od ‘kućnih’ ZZYZX komponenti što je uobičajen način proizvođača da prilagodi i brendira dijelove drugih proizvođača za OEM ugradnju.

Corratec CCT Team 105 slika 3

Vožnja 

Vrlo hladni i snježni dani nisu nas spriječili da se dobro upoznamo s ovim biciklom. Koristili smo sljemensku cestu, koja je u ovo doba pravi ispit za bicikl, ali i vozača. Možemo se složiti da je geometrija nešto položenija, bliže natjecateljskoj, a bicikl dovoljno krut, pa čak niti kod naglih ubrzavanja ne primjećujemo uvijanja u pogonskom dijelu. Krutost nije na neudobnoj strani jer su ipak izostali krajnje neugodni udarci s ceste naletom na neravnine i kamenje,a dobar posao odrađuje ‘izravna’ vilica koja vjerno i instantno prenosi naše želje za naglim promjenama smjera. Masa bicikla se ne osjeti toliko na uzbrdici ako postoji inercija tj. ako ne krećete s mjesta.Nešto viška mase u kotačima je potrebno zavrtjeti u usporedbi sa skupljim (čitaj lakšim modelima), ali nema brige kada treba održavati brzinu. Bicikl je dovoljno agilan da nema problema sa stabilnošću na nizbrdicama, pa možemo reći da je u dobrom balansu. Manje iskusnim vozačima će se dopasti njegova blaga narav bez iznenađenja i naglih reakcija čak i ako ne potrefite putanju ili naletite na rupu. Continental Ultra Sport II gume su se odlično pokazale u vlo lošim uvjetima. Uz malo više pažnje nismo doživjeli niti jednu rubnu situaciju na mokrom i blizu 0°C.  

Corratec CCT Team 105 slika 4

Zaključak

Corratecov početni karbonac svakako je kandidat kojeg treba ozbiljno uzeti u obzir prilikom odabira. Možda Corratec ne izaziva strahopoštovanje u cestovnom svijetu, ali već je dokazao mnogo puta da promišljeno kreira bicikle. CCT Team 105 osvaja dizajnom, dobrim balansom između agilnosti i stabilnosti, krutim okvirom i odličnom cijenom. Spoj je solidnih komponenti, a jednog dana ako se odlučite na ulaganje i nadogradnju neka to budu kotači. Tada će biti još poletniji.

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Corratec CCT Team 105
Brend: Corratec
Cijena: 14.199,00 kuna
Okvir: Carbon UD 700T
Prednja vilica: Corratec Pro Control/Carbon UD 800T
Stražnji amortizer: -
Kočnice: Shimano 105
Prednji mjenjač: Shimano 105
Zadnji mjenjač: Shimano 105 11st.
Ručice mjenjača: Shimano 105
Pogon: Shimano 105 50/34
Sjedalo: Corratec CroMo
Gume: Continental Ultra Sport II
Obruči: ZZYZX Race Attack 2.0
Glavčine (nabe): -

Geometrija

Kut vilice (A): 73
Međuosovinski razmak (B): 976
Dužina cijevi sjedala (C): 480
Kut cijevi sjedala (D): 74
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 537
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 537
Veličina bicikla: M