www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
17. Rujna 2014.

Intense Carbine 275

Intense Carbine 275
45.000,00 kuna

Ne pruža se svaki dan prilika isprobati bicikl sastavljen prema željama znalca gdje svaki komad opreme teži najboljem i najlakšem, a cijena eksponencijalno raste svakom nadogradnjom. U ovom slučaju znalac je Nino Ružička, dugogodišnji ovisnik o spustu s mnogo iskustva u vožnji i slaganju bicikala, a navedeni je sastavljen na bazi Intense Carbine 275 okvira za 2014-u i pojedinačno odabranim komponentama.

Cijena ovako sastavljenog Carbinea zaustavila se negdje oko 45000 kuna, a da vas odmah utješimo spomenimo da Intense nudi i jeftiniju varijantu pod nazivom Carbine 275 Fundation s X-Fusion suspenzijama i Sram X7 grupom te Brianom Lopesom kao glavnim manekenom. Cijena za tako složen Carbine iznosi oko 27000 kuna u Hrvatskoj. Tu su još Carbine Pro Build sa Sram X01 i Pike 160 RCT3 vilicom s prodajnom cijenom od oko 40000kn i u nešto malo povoljnijoj varijanti Carbine Expert sa Shimano XT grupom i Fox Floatom od 160mm za 38500kn. 

Vratimo se mi našem testnom Carbineu sa Sram XX1 grupom, Foxovom Talas RLC 130-160mm Kashima vilicom te još nekim biserima poput RockShoxove Reverb Stealth pomične cijevi sjedala.

Intense Carbine 275 slika 1

Kako kaže Nino, otkriće su mu Carbonal obruči koji složeni s Hope nabama i Sapim Cx-Ray žbicama čine 275 kotače koji u setu imaju masu od samo 1490 grama (dimenzije: 30mm izvana, 24mm unutarnja širina, visina 23.5mm), a cijenom su nekoliko puta jeftiniji od konkurencije. Za kočnice je odabrao Formulu R1 s dodatkom koji se dodatno ugrađuje - FCS sistemom podešavanja tvrdoće stiska ručice. Slove za najlakše na tržištu, ali oduševljavaju snagom uz obavezno korištenje organskih pločica ili Swiss Stopovih, koje se nešto brže troše, ali nude najbolje performanse. Monocoque karbonski okvir koristi proslavljenu VPP tehnologiju ili 'Virtual Pivot Point'. Radi se o dva linka koji pomiču zadnji kotač oko točke gdje bi inače bilo nemoguće postaviti zglob. Za takav postav kažu da najbolje osigurava eliminaciju utjecaja pedaliranja na rad suspenzije, a VPP omogućuje primjenu na sve duljine hoda i preciznije ugađanje kretanja kotača, pa ga Intense prilagođava za svaki bicikl posebno. Još jedna mogućnost ugađanja Carbine okvira omogućena je pomicanjem vijka na prihvatu amortizera, pa se na taj način za 10mm pomiče hod stražnje suspenzije sa 140 na 150mm i obrnuto. Cijeli komplet s ovom opremom i Schwalbe Nobby Nic gumama teži nešto manje od 12 kilograma, pa ne možemo dočekati da ga odvezemo na stazu i isprobamo kako radi ekskluziva iz Kalifornije.

Intense Carbine 275 slika 2

Vrlo je teško svrstati Carbinea u neku kategoriju jer unatoč 150-160mm hodovima teži samo 12kg i penje se poput boljeg hardtaila. Naravno, potrebno je spustiti vilicu na 130mm i zaključati stražnji amortizer da bi dobili XC zvijer. Tu dolazi do izražaja VPP konstrukcija suspenzije koja svu snagu vozača prenosi na zadnji kotač, a čini nam se da gubitaka na putu do kotača kao da i nema. Tada je izražena krutost prijeko potrebna kod sprinteva i žestokog pedaliranja. Na biciklu je trenutno 750mm širok volan i 80mm duga Thomson lulica nešto naklonjenija pedaliranju, a premda nam se volan činio pretjerano širokim, kada su staze krenule nizbrdo nismo se uopće bunili. Položaji 2 i 3 na 'shocku' idealni su za spusteve. Bicikl je miran u svim situacijama i kao da nema granica tj. mi ih nismo dosegli za vrijeme vožnje.

Intense Carbine 275 slika 3

Prema riječima vlasnika, koji je imao prilike usporediti i prijašnju verziju 275, ima nešto otvoreniji kut vilice, dok je visina bb-a ista uz neznatno veću ukupnu duljinu bicikla.

Manevar u uskim i oštrim zavojima je zadržan, a 275 je puno brži s pomakom u granici driftanja.Kako kaže, s većim kotačima došla je i 20-30% veća brzina prolaska kroz zavoje i bentove uz veću mirnoću i mnogo bolju kontrolu. Čini nam se da su karbonski kotači ekstra lagani u vožnji, a ispitani su na kamenjaru, dropovima, bentovima bez ikakvih pomaka ili oštećenja. Formula R1 također izaziva oduševljenje snagom zaustavljanja, a ovakav bicikl definitivno zaslužuje kočnice s vrha ponude u apsolutnim okvirima.

Intense Carbine 275 slika 4

Vrhunske performanse dolaze sa svojom cijenom i teško je vratiti se u realnost nakon vožnje ovakvog stroja, ali kako znamo da je u pravim rukama ne žalimo ni za čime. Nino najavljuje nadogradnju Nobby Nic guma idealnim Maxxis High Rollerom II TR s nešto jačom stijenkom i tu priča završava. Možda 50mm lula za pravu Enduro kombinaciju? Ostalo je već opasno blizu savršenog...

Intense Carbine 275 slika 5

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Intense Carbine 275
Brend:
Cijena: 45.000,00 kuna
Okvir: Monocoque UD Carbon
Prednja vilica: Fox Talas RLC 130-160mm Kashima
Stražnji amortizer: Fox Racing Shox Float CTD Kashima
Kočnice: Formula R1-FCS, hidr.
Prednji mjenjač: -
Zadnji mjenjač: Sram XX1 11 st.
Ručice mjenjača: Sram XX1
Pogon: Sram XX132/10-42
Sjedalo: Wtb Silverado titanium
Gume: Schwalbe Nobby Nic
Obruči: Carbonal/Sapim Cx-Ray
Glavčine (nabe): HopePro2Evo
Težina: 12

Geometrija

Kut vilice (A): 67
Međuosovinski razmak (B): 1123
Dužina cijevi sjedala (C): 444
Kut cijevi sjedala (D): 72,5
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 584
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 432
Veličina bicikla: L