www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
23. Rujna 2018.

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019

Jedan od bicikala, koji predstavlja ikonu kada govorimo o svestranom MTB-u svakako je Stumpjumper. 

Kroz sve generacije i mnoge inačice koje sežu do početka dalekih 80-ih godina Stumpjumper je ‘izrastao’ u trail/enduro, a u ovom slučaju oznaka u nazivu sugerira da je spušten (Short Travel) na 130/120mm hoda dok istovjetni LT modeli pružaju 140/150mm i nalaze se već duboko u enduro području. Naravno, posljedično tomu nešto je korigirana i geometrija, pa ćemo o tome više u tehničkom dijelu.

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019 slika 1

Testni ST Comp Carbon za 2019-u nema baš mnogo veze s prvobitnim iz 80ih. Ovdje je glavni tvorevni element FACT 11m karbon, gore su Fox suspenzije podešene u Specializedu, a 29er kotači su svijet za sebe. Cjenovno se Comp Carbon smjestio negdje u sredinu Stumpjumper palete između 40ak modela (30.000,00kn), a s onima na vrhu (S-works) dijeli konstrukciju i materijal izrade. 

Tehnikalije

Asimetrični dizajn okvira nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dolazi iz downhill svijeta i nakon što se pokazalo efikasnim u smislu smanjenja mase uz potrebnu krutost nastavljena je primjena na Stumpjumperu. Stoga se spona gornje cijevi i cijevi sjedala obavija samo s desne strane amortizera i čini vizualno efektan detalj koji ima i svoju svrhu. FACT 11m karbon vrhunac je Specializedovog razvoja karbonskih vlakana, a donja cijev u sebi još skriva SWAT pretinac s vratašcima kao spremište (Storage, Water, Air, Tools). Specialized ne odustaje od ovog trika, a za zo nema niti razloga jer je odlično prihvaćen od vozača i, pokazalo se u praksi, iznimno praktičan detalj. Interno provedene sajle sada imaju unutarnje vodilice, pa neće biti muke oko izvlačenja na drugoj strani. Još jedna poslastica je ‘Flip Chip’. Radi se o umetku na prihvatu amortizera koji nudi mogućnost okretanja i na taj način finog podešavanja geometrije spuštanjem BB-a za 6mm i otvaranjem kuta vilice za pola stupnja.

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019 slika 2

Svaki amortizer je podešen ručno u Specializedu (RX Tune) kako bi krivulja odgovarala kinetici bicikla s obzirom na veličinu, geometriju i hodove, a za naš testni primjerak smatra se da nudi umjereniju geometriju s 67.5° kutom vilice naspram 66.5° koliko nalazimo na LT modelu. Vrijednost chainstaya jednaka je na obje verzije – 437mm dok će međuosovinski razmak biti nekoliko milimetara kraći na ST modelu. Zadatak amortizacije je povjeren Fox Rhythm 34 vilici (130mm) i Foxovom DPS Performance shocku (120mm) dok je mehanika odabrana kako bi pružila optimum performansi s obzirom na ograničen budget. To je 1x11 sistem sa SLX ručicama i kazetom, XT Shadow Plus mjenjač i RaceFace Aeffect pogon s 32 zupca. Kotači su složeni od Roval Traverse obruča (29mm unutarnji promjer), DT Swiss žbica i Specializedovih naba te kombinacije Butcher/Purgatory guma 2.3 inča širine i s Gripton smjesom. Vrijedi još spomenuti X-Fusion Manic pomičnu cijev sjedala sa 150mm hoda upravljivom ručicom na volanu.

Vožnja

Stumpjumper smo testirali na stazama otoka Raba stoga možemo govoriti o doživljaju koji uključuje sva osjetila i pruža zadovoljstvo na nekoliko nivoa. Prvi dojmovi praktičnog dijela govore o idealnoj poziciji sjedenja – ne previše ispruženoj i zahvalnoj za pedaliranje s maksimalnom kontrolom bicikla. Stumpjumper se lako pokreće i vrlo glatko, uglađeno klizi po malim neravninama. Imali smo dojam da što je brzina prolaska veća da sustav suspenzija bolje odrađuje posao. ST briljira na umjerenim spustevima kada ga se razvrti, a zahvaljujući konzervativnim vrijednostima geometrije i manje agresivnom konceptu oduševljava i na uzbrdicama.

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019 slika 3

Položaj je i ovdje odličan, a osjećaj kontrole dodatno je osiguran 45mm kratkom lulom i 780mm širokim volanom. Te vrijednosti postale su svojevrsni standard na trail biciklima. Kada na red dođu zahtjevni tehnički dijelovi i manji ritam Stumpjumper zahtjeva spretnost i iskustvo zbog nešto duljih gabarita. Trakcija je u svakom slučaju vrhunska kada govorimo o tvrdim podlogama, kontakt s podlogom nikad nije došao u pitanje osim kada bi zašli na vrlo mekanu podlogu – za te svrhe postoje i robusnije gume. Pohvale idu SLX kočnicama s 200mm diskovima kao i X-Fusion ‘dropperu’ koji je za vrijeme testa radio besprijekorno.

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019 slika 4

Zaključak
Kratkonogi Stumpjumper odlično se snalazi na XC/Trail području. Sve odrađuje glatko i dok je na domaćem terenu pruža izvanredne rezultate. Naglasak je na brzini i kontroli, pa kao da poziva na jurnjavu i uvijek traži još ‘force’. Izniman okvir Uzimajući u obzir cijenu možemo zaključiti da se nalazi u idealnoj točki gdje dobivamo izniman okvir, cijena još uvijek zemaljska, a performanse vrhunske unatoč izostanku top opreme.

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019 slika 5

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Recenzije

Marin Rift Zone 29 2

16 750,00 HRK

20. Srpnja 2021.

Marinov trail promišljenim okvirom dobacuje mnogo dalje nego to njegova cijena sugerira ;)

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon 29 2019
Brend: Specialized
Okvir: FACT 11m, full carbon, SWAT, 120mm
Prednja vilica: FOX Float Rhythm 34, GRIP Damper, 130mm
Stražnji amortizer: FOX Float DPS Performance, Rx Trail Tune
Kočnice: Shimano SLX hidr. 200mm
Prednji mjenjač: -
Zadnji mjenjač: Shimano XT, Shadow Plus 11st.
Ručice mjenjača: Shimano SLX
Pogon: RaceFace Aeffect, 32T
Sjedalo: Body Geometry Phenom Comp
Gume: Specialized Butcher/Purgatory 29x2.3 Gripton
Obruči: Roval Traverse 29
Glavčine (nabe): Specialized 15x110/12x148

Geometrija

Kut vilice (A): 67,5
Međuosovinski razmak (B): 1161
Dužina cijevi sjedala (C): 438
Kut cijevi sjedala (D): 75,1
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 592
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 437
Veličina bicikla: M