www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
11. Veljače 2015.

Trek Remedy 8 27,5

Trek Remedy 8 27,5
2 fotografija

Novi Remedy 29 već je ispunio naša velika očekivanja pri prvom susretu, a sada nam se još pružila prilika da testiramo nešto skromnije opremljen model 8 u verziji s 27.5 inčnim kotačima. 

Trek Remedy 8 27,5 slika 1

Između devet Remedyja u Trekovoj ponudi, ‘osmica’ se nalazi u donjem dijelu po hijerarhiji, ali to nikako ne znači da govorimo o početnom full sus biciklu jer ipak je Remedy vremenom postao sinonim za vrhunski trail. Niti ovaj Remedy ne oskudjeva Trekovim arsenalom tehnologija, dok je oprema odabrana iz Foxovog Evolution programa uz mješavinu Srama i Shimana u pogonskom dijelu te Bontrager kotače. Dašak ekskluzivnosti daje muMinolink s podesivom geometrijom, a sami pogled na okvir kod nas ubrzava rad srca i poziva na vožnju.

Trek Remedy 8 27,5 slika 1

Tehnikalije 

Remedy 8 kao baza za demonstraciju Trekovih tehnoloških postignuća nakrcan je svime čime nas je Trek vremenom razmazio u visokoj klasi poput ABP sustava, E2 konusnog steerera, G2 geometrije, Pressfit BB-a, Full Floatera i podesive geometrije u obliku Mino linka za korekciju kuta vilice od 0.7 stupnja (sa 67.5 na 68.2°). Osim toga, ovaj genijalni detalj utječe na međuosovinski razmak, visinu BB-a i duljinu chainstaya. Time na jednostavan način možemo utjecati na vozne osobine i prilagoditi bicikl potrebi prema zahtjevima terena na koji se spremamo. Naravno, jače verzije posjeduju još poneku briljantnost. Uzmimo na primjer RE:Aktiv sistem inteligentnog amortizera koji prepoznaje udarce s podloge naspram one s pedala vozača i prema tome otvara suspenziju. On će nam nedostajati na ‘osmici’, ali ipak ćemo raspolagati s DRCV i CTD tehnologijama koje nudi Fox Evolution.

Trek Remedy 8 27,5 slika 2

Trekova ekskluziva u vidu dodatne komore na amortizeru omogućava bolju reakciju na velikim preprekama koja radi odvojeno od osjetljivije komore zadužene za kratke i brze udarce. Naprijed će amortizirati Evolution s proširenim 34 milimetarskim nogama i CTD-om sa 140mm hoda, a tu je i 15mm osovina u službi povećanja krutosti na prednjem kotaču. Na ovom modelu nalazimo kombinaciju Sram i Shimano komponenti gdje će Sram S1010 pogon s dva zupčanika (36/22) i prednji X7 mjenjač surađivati sa Shimanovim stražnjim XT Shadow+ te SLX ručicama dajući ukupno 20 stupnjeva prijenosa. Bontrager je osigurao dovoljno čvrste kotače Bontrager Duster Elite zajedno sa 142mm nabom i već spomenutom 15QR naprijed. Trakcija je u rukama Bontragerovih XR4 i XR3 Expert guma s aramidnim ojačanjima u širini 2.35 inča.

Trek Remedy 8 27,5 slika 3

Vožnja

Igra s korekcijom kuta vilice može biti pravimaliritual prije vožnje, može izazvati ljubomoru kod ostalih vozača, ali svejedno odlično djeluje na samopouzdanje I, što je najbitnije, stvarno djeluje u praksi. Na pravim spustevima otvorit ćemo kut i produžiti bicikl, podići će se BB, a mi ćemo sigurnije letjeti preko prepreka i biti sigurniji u doskocima. Na ravnim dionicama skratit ćemo bicikl i dobiti na upravljivosti, a u svemu nam pomaže uigrani dvojac iz Foxa kojem samo treba napomenuti na kakvom ste terenu (CTD) da pruži svoj maksimum. 27 inčni kotači, 34 milimetarske noge i 15mm osovina osjetno utječu na doživljaj prepreka, što će posebno doći do izražaja na strminama gdje ćemo imati osjećaj da vozimo masivni bicikl s preko20 kilogramakojeg ništa ne može izbaciti s putanje.

Trek Remedy 8 27,5 slika 4

Stvar se mijenja na zavojitim dionicama gdje veća vilica može otežati prebacivanje težišta i usporiti ulaske u zavoj, ali tu su opet kotači i CTD da spase stvar. Ugrađene pogonske komponente dobro izvršavaju zadatke iako na Remedyjev okvir zasluženo pristaju one vrhunske, koje ujedno štede i na ukupnoj masi. Ovdje se odabir ipak svodio na optimalan odnos učinka i cijene, kako bi ‘osmica’ ostala u okvirima prihvatljivog širem krugu vozača koji nisu profesionalci.  

Trek Remedy 8 27,5 slika 5

Zaključak

Usprkos nedostatku Re:Aktiv sistema s top modela, Remedy 8 ostaje vrlo poželjan i raspoložen za najteže staze. Za to se brinu standardni Trekovi tehnološki aduti na okviru uz DRCV sistem i CTD na Foxovim Evolution amortizerima. 27ice mu odlično stoje, a u kombinaciji s podesivom geometrijom tek nekolicina trail bicikala može mu konkurirati. Briljantan okvir zahtjeva nešto više angažmana vozača na terenu, a u ovoj varijanti s nešto skromnijom opremom nudi optimalan omjer cijene i tehnologije.

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Trek Remedy 8 27,5
Brend: Giant
Okvir: Alpha Platinum Aluminum, ABP,E2, G2, Full Floater
Prednja vilica: Fox Evolution Series 34 Float, CTD, 140mm, 15QR
Stražnji amortizer: Fox Evolution Series Float, DRCV, CTD
Kočnice: Shimano SLX hidr.
Prednji mjenjač: SRAM X7
Zadnji mjenjač: Shimano XT, Shadow Plus 10st.
Ručice mjenjača: Shimano SLX
Pogon: SRAM S1010, 36/22
Sjedalo: Bontrager Evoke 2
Gume: Bontrager XR4/XR3 Expert Aramid 27.5x2.35
Obruči: Bontrager Duster Elite
Glavčine (nabe): Bontrager 142x12/15mm

Geometrija

Kut vilice (A): 67,5-68,2
Međuosovinski razmak (B): 1149-1151
Dužina cijevi sjedala (C): 445
Kut cijevi sjedala (D): 67,5-68,2
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 598
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 433-435
Veličina bicikla: M