www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
14. Svibnja 2011.

Bianchi JAB 7100 (2011)

Bianchi  JAB 7100 (2011)
6.965,00 kuna
7 fotografija

Tko još ne zna ili nije čuo za Bianchi bicikle? Iako se prve asocijacije uglavnom vežu na proslavljene cestovnjake i sponzorstva u cestovnim utrkama, Bianchi u svojoj ergeli nudi i zanimljive brdske bicikle koje ćemo zahvaljujući TČT trgovini imati priliku isprobati i predstaviti čitateljima. Nevjerojatan podatak je godina osnutka tvrtke Bianchi koja seže u 19. stoljeće, točnije u 1885-u godinu. Te je godine 21-godišnji Edoardo Bianchi počeo izrađivati bicikle u malom milanskom dućanu. Od tada tvrtka neprekidno izrađuje bicikle, a njeno ime, 125 godina kasnije, jedno je od najvećih ponosa talijanske industrije. Testirani model JAB 7100 pripda srednjoj klasi svojom cijenom od 6,965.00kn (6,268.50 za gotovinu), a prvi kontakt i vizualni dojam odat će dašak već prepoznatljivog dizajna. Naglašeno zaobljena gornja cijev okvira doprinosi dinamici i sportskom dizajnu, pa uz nekoliko manjih talijanskih trobojnica tvori upečatljiv dizajn sklon samo Talijanima. Pogledajmo malo opremu!

Specijalisti u izradi okvira opredjelili su se za aluminijsku leguru 7000 za koju već znamo da prednjači po čvrstoći te omjeru mase i čvrstoće. Cijevi su oblikovane vodom uz trostruko butiranje kako bi bile maksimalno olakšane gdje god je to moguće. Rezultat je specifičan dizajn koji nam sugerira sportsku vožnju cross country stazama u čemu će pomoći i kombinacija kuteva 71° naprijed i 73° straga. Mjenjači se sastoje od Shimanove Deore grupe, dok zadnji mjenjač nosi oznaku XT u devetbrzinskoj varijanti. Tu je i Rock Shox Dart 2 100-milimetarska vilica s korisnim dodatkom - polugicom za zaključavanje hoda na volanu, FSA Alpha Drive pogon i Shimano M445 hidraulične kočnice. Bijelo San Marco sjedalo ukomponirano je u sportski štih bicikla, a za trakciju će se brinuti Hutchinson Python gume širine 2.0 inča koje su se dosada pokazale kao brze i učinkovite na suhim i tvdim terenima.
Ugrađena oprema, brižna izrada okvira i sportski dizajn upućuju na vrlo dinamičan bicikl. Tvrde staze samoborskog gorja pokazat će je li doista tako. Opremu smo već imali prilike vidjeti na nekim testiranim biciklima i uvjeriti se u njezine mogućnosti, ali smo s nestrpljenjem željeli isprobati svojstva okvira i sinergiju s ostatkom. Naša očekivanja nakon nekoliko izmjena bicikala pokazala su se opravdanima. JAB je vrlo brz i efikasan u prenošenju snage, dok okvir odlično ublažava malo tvrdu Dart 2 vilicu. Kao razlog tvrdoće smatramo masu testnog vozača od samo 70 kilograma i nerazrađenost vilice u prvim vožnjama. Pred kraj testiranja situacija je bila mnogo bolja kad se vilica razradila i pokazala veću osjetljivost na malim neravninama. Harmonija je postignuta, a okvir se pokazao kao pravi dragulj u skladu s Bianchijevom tradicijom. JAB briljira na brzim i tvrdim podlogama gdje je fokus stavljen na što bržem prolasku stazom i upravljivosti. Neki vozači su spomenuli i osjećaj sigurnosti pri većim brzinama pri spustu kao najveću prednost, a tome su doprinjele i Hutchinson Python gume odlične trakcije. Koristan dodatak je i polugica za zaključavanje na volanu koju najčešće koristimo prije zahtjevnih uzbrdica.  
Bianchi se vratio! I to u velikom stilu. JAB 7100 odiše talijanskim stilom i to ponosno ističe. Vjerojatno će mnoge osvojiti samim dizajnom, porijeklom te 125-godišnjom tradicijom jer je time nemoguće proći nezapaženo. Oni koji traže performanse dobit će vrlo brz i dinamičan bicikl spreman za vrlo visok ritam vožnje. Najbolje se snalazi na tvrdim i brzim singletrackovima, a čak i vrlo iskusni vozači će teško dotaknuti granice mogućnosti ovog bicikla. Ističemo okvir kao najzanimljiviji dio bicikla, dok ostatak opreme vrlo dobro prati postavljene ciljeve konstruktora. Kočnice vrlo efikasno i precizno možemo dozirati, a vilicu predlažemo dobro razraditi ako ste lakši od 70 kilograma kako bi postigla maksimalnu osjetljivost. Na kraju, Bianchi JAB 7100 preporučamo aktivnim vozačima naklonjenim sportskoj vožnji koji žele bicikl umjerene cijene i neograničenih mogućnosti. 

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Bianchi JAB 7100 (2011)
Brend: Author
Cijena: 6.965,00 kuna
Okvir: Bianchi JAB TB Alu 7000
Prednja vilica: Rock Shox Dart 2 100mm
Kočnice: Shimano M445 hidr. disc
Prednji mjenjač: Shimano Deore
Zadnji mjenjač: Shimano Deore
Ručice mjenjača: Shimano Deore XT 9br.
Pogon: FSA Alpha Drive 44/32/22
Sjedalo: San Marco Ponza Power
Gume: Hutchinson Python 26x2.0
Obruči: Maddux disc X320
Glavčine (nabe): Shimano RM65

Geometrija

Kut vilice (A): 71
Međuosovinski razmak (B): 1057
Dužina cijevi sjedala (C): 430
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 570