www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
14. Svibnja 2009.

Cannondale Flash Carbon (2009)

Cannondale Flash Carbon (2009)
8 fotografija

Pred nama je novitet iz Cannondalea pod nazivom Flash. Karbonski hardtail koji teži ispod 10 kilograma, trebao bi dostojno nositi svoje ime. Ekskluziva dolazi iz Keindl-sporta , a testirati ćemo ga među prvima s obzirom da je nedavno imao svijetsku premijeru. Spomenimo da top model iz Flash serije teži svega 7.5 kilograma, a kako navode u Cannondaleu, uz smanjenje mase, postignuta je veća čvrstoća. Pogledajmo kako su to postigli.

Kako Cannondaleovci tvrde, ovako malu masu postigli su svojim pristupom proizvodnji bicikala. Osim što proizvode okvire, proizvode i vrhunske dijelove koje sa njima usklađuju i tako dolaze do savršenstva. Karbonska, već dobro poznata Lefty vilica, najlakša je u svojoj kategoriji na tržištu, što se opet može reći i za njihov jedinstveni pogon. Hollowgram  je težak svega 580 grama zajedno sa kurblama i lančanicima. Moramo još spomenuti da se navedeni pogon ugrađuje u najjači model Flash Carbona. Osim neizmjerno male mase, okvir Flasha karakterizira najbolji omjer čvrstoće i težine te postiže odlične rezultate ispitivanja na torziona opterećenja. Odlična reakcija okvira na malim neravninama postignuta je konstrukcijom gornje cijevi okvira, koja sa gornjim krakovima stražnje vilice čini jednu cjelinu kroz koju prolazi cijev sjedala. Zahvaljujući tome cijev sjedala može biti promjera 27.2 mm i utjecati na smanjenje mase. Obzirom na oblik cijevi sjedala, na donjem spoju mjenjač se direktno montira bez potrebe za obujmicom pa se opet štedi na masi. Također, zahvaljujući ‘’post mount’’ prihvatima za čeljusti kočnica, nisu potrebni adapteri koji opet dodatno otežavaju kompletan bicikl, a moguće je čak i instalirati 140 milimetarske diskove. Kao što vidite i sami, ništa nije prepušteno slučaju, pazilo se na svaki detalj koji bi mogao utjecati na performanse.                                                                                       
Naravno, nakon vožnje moći ćemo procijeniti da li se naša iskustva poklapaju sa ispitivanjima. BB30 je osovina pogona posebno patentirana od Cannondalea sa eksternim ležajevima, a već smo ju spominjali kod drugih bicikala raznih proizvođača. Eto, implementirana je i u okvir Flasha kao dio FSA pogona. Osvrnimo se za kraj na vilicu koju smo na Flashu imali priliku po prvi put isprobati. Ova cross country vilica 110 milimetara hoda izrađena je od karbonskih vlakana, a teži svega 1,325 kilograma. Time se svrstava među najlakše na tržištu. Opremljena je polugom za zaključavanje te ventilom za podešavanje tvrdoće. Teleskop je zaštićen gumenom oblogom kako bi se spriječilo oštećenje prstena za brtvljenje. 

Sve na Flashu podređeno je utrci sa štopericom. Nakon nekoliko vožnji poznatom stazom, shvatili smo da je ovo bolid koji vam maksimalno pomaže da stanete na pobjedničko postolje. Lagano, brzo, čvrsto bili su najčešći komentari. Jedan testni vozač žalio se na krckanje okvira, ali to je kao da vozite Ferrari i žalite se na pucanje iz auspuha. Tek sa Flashom shvatili smo da bi i uzbrdice mogle postati užitak. Nakon svih ‘teških’ hardtailova, Flash je pravo osvježenje na zahtjevnim usponima. Pogon radi bez oklijevanja i uvijanja, a karbonski Lefty iznenadio nas je povratnom informacijom, i naravno, malom masom. Spuštanje je druga priča. Ovdje treba imati iskustva i držati pod kontrolom ovako lagan bicikl. Ako ste, kao mi, navikli na ‘teške’ all mountain i freeride bicikle, mogli bi na velikim nizbrdicama imati problema sa držanjem pravca i poskakivanjem. Zaboravljamo da ovo ipak nije bicikl za downhill već natjecateljski XC bicikl,a njegovo carstvo tehnički single trackovi gdje će pokazati svu svoju raskoš.

Flash je ultrabrz bicikl za natjecatelje i znalce koji će cijeniti naprednu tehnologiju razvijenu u Cannondalu i koji će je moći iskoristiti do maksimuma. Geometrija je provjerena cross country sa kutovima vilica 70° sprijeda i 73.6° straga. Vjerujemo da će naći svoju publiku i vrlo brzo zasjati na pobjedničkom postolju. Za cijenu testiranog modela, nazvati Keindl-sport.

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Cannondale Flash Carbon (2009)
Brend: Cannondale
Prednja vilica: Lefty Speed carbon DLR 110mm
Kočnice: Avid Elixir R
Prednji mjenjač: Shimano SLX
Zadnji mjenjač: Shimano XTR
Ručice mjenjača: Shimano XT
Pogon: FSA Afterburner BB30 44/32/22t
Sjedalo: Fizik Tundra Magnezij
Gume: Schwalbe Racing Ralph 2.1” EVO
Obruči: DT Swiss XCR 1.7
Glavčine (nabe): DT Swiss XCR 1.7
Težina: 10.04

Geometrija

Kut vilice (A): 70
Međuosovinski razmak (B): 1081
Dužina cijevi sjedala (C): 432
Kut cijevi sjedala (D): 73,6
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 566