www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
01. Lipnja 2016.

Cannondale Habit Carbon 3

Cannondale Habit Carbon 3
6 fotografija

Prošlo je dosta vremena od kada smo u redakciji imali novi Cannondale. Ali sada je napokon stigao! Cannondale Habit Carbon 3.

Cannondale Habit Carbon 3 slika 1

Habit, kojeg ćemo imati priliku isprobati na obližnjoj stazi 120-milimetarski je full suspension, a svojom konstrukcijom i osobinama smjestio se u popularnu trail kategoriju.

Cannondale Habit Carbon 3 slika 1

Kutevima od 68° na vilici ne trudi se zalaziti na područje endura već se ograničio na XC i trail područje. Ovaj karbonac koristi Cannondaleovu Zero Pivot Seat Stay konstrukciju bez zgloba na stražnjem trokutu. Razlozi za to prema njihovim inžinjerima su veća čvrstoća stražnjeg kraja te ušteda na krajnjoj masi. Krakovi su tako napravljeni da imaju vertikalnu fleksibilnost dok se čvrstoća osjeti horizontalno - na pedaliranju  i udarcima s prepreka.

Cannondale Habit Carbon 3 slika 2

Lefty je uvijek zanimljivo vidjeti. Izaziva podijeljene reakcije, pa ju ili volite ili vam nikako ne sjeda. Ovdje imamo 2.0 verziju u aluminijskoj varijanti sa 120mm hoda. Straga je Rock Shoxov Monarch sa Debon Air povećanom komorom i ispeglanom krivuljom rada. Na pogonskom dijelu BB30 je još jedna od inovacija koju je Cannondale prvi uveo prije 15ak godina. Osovina promjera od 30mm osjetno utječe na masivnost pogonskog dijela i prijenos snage bez uvijanja. Sami pogon je iz vlastite proizvodnje  model Si sa FSA zupčanicima od 26-36 zubaca.

Cannondale Habit Carbon 3 slika 3

Ovdje treba spomenuti ostatak mehanike, koji se sastoji od Deore prednjeg i XT Shadow Plus stražnjeg mjenjača te SLX ručica.

Prvi metri na Habitu daju do znanja da je naglasak stavljen na upravljivost i brzinu umjesto na svladavanje velikih strmina. Dakle, svidio se vozačima, koji naginju natjecateljskom XC-u gdje se traži krutost i efikasnost u prijenosu snage. Agresivnost je dovoljno izražena na prednjem kraju dok je stražnji iznimno kratak i poslušan, ukopan u stazu i bez iznenađenja čak i na mokrim dijelovima. Predvidljiv stražnji kraj posljedica je i dobrog rasporeda težine u kombinaciji sa 50mm offsetom Leftya, 68 stupnjeva na vilici i 429mm chainstaya. Sve skupa rezultira živahnim biciklom, koji nudi mnogo zabave i stabilnosti. Lefty radi dobro, prednji kotač je precizan i bez ‘lufta’ no voljeli bismo imati polugicu za zaključavanje na volanu. Bez obzira na to usponi su pravi domaći teren za Habita. Nema odizanja prednjeg kraja niti proklizavanja stražnjeg ,pa je svaka radnja na njemu iznimno zabavna.

Cannondale Habit Carbon 3 slika 4

Uzevši u obzir cijenu (oko 3500 Eur) i opremu možemo zaključiti kako je karbonski Habit 3 potpuno opravdana investicija i osvježenje na tržištu. Cannondale je vrlo često imao prolaz kod nas, a mislimo da mu dani slave opet dolaze. 

Cannondale Habit Carbon 3 slika 5

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Cannondale Habit Carbon 3
Brend: Cannondale
Okvir: Habit 27.5, 120mm, BallisTec Carbon
Prednja vilica: Lefty 2.0 Alloy OPI, 120mm
Stražnji amortizer: RockShox Monarch DebonAir RT, 120mm
Kočnice: Shimano Deore hidr., 180/160mm
Prednji mjenjač: Shimano M618 Deore
Zadnji mjenjač: Shimano XT Shadow Plus 10 st.
Ručice mjenjača: Shimano SLX
Pogon: Cannondale Si, BB30, FSA 26/36
Sjedalo: Fabric Scoop Shallow Elite
Gume: Schwalbe Nobby Nic Performance/Rocket Ron Performance 27.5x2.25 TR
Obruči: Stans Rapid 28
Glavčine (nabe): Lefty 60/Formula HG driver 142x12

Geometrija

Kut vilice (A): 68
Međuosovinski razmak (B): 1134
Dužina cijevi sjedala (C): 440
Kut cijevi sjedala (D): 74
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 594
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 429
Veličina bicikla: M