www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
11. Listopada 2017.

Corratec Revolution 29 SL XT

Corratec Revolution 29 SL XT
22.699,00 kuna
4 fotografija

Dosta dugo Corratec je bio nezasluženo marginaliziran biciklistički brend među domaćim vozačima. Revolution 29 SL XT je sada tu kako bi ga vratio u dane najveće popularnosti. Pogledajmo ima li što je potrebno.

Corratec Revolution 29 SL XT slika 1

Ne sjećamo se kad nam je u ruke zadnji puta dospio neki Corratec. ‘Loptanje’ trgovaca zastupstvom i nedostatna ponuda na tržištu doveli su do toga iako se još uvijek rado sjećamo ‘slope’ okvira po kojima su bili prepoznatljivi. Beciklin trgovina ustupila nam je bicikl na test, pa smo prema dosadašnjem iskustvu i gledajući Revolution skloni vjerovati kako će Corratec ponovo zasjati na tržištu. Radi se o punokrvnom XC-u s masom blizu magične granice od 10kg pri čemu je pripomogao karbonski okvir, XT oprema i još poneki trik koji ćemo otkriti u tehničkom dijelu. Napomenimo da se u Revolution seriji nalazi 5 modela među kojima se ovaj testni smjestio točno u sredinu, a nudi se po cijeni od 22699 kuna.

Corratec Revolution 29 SL XT slika 1

Tehnikalije

10.5kg pokazala je vaga u redakciji i time je jedan od preduvjeta za vrhunski XC zadovoljen. U Corratecu ističu kako koriste Mitsubishijeva karbonska vlakna i posebnu metodu punjenja kalupa EPS pjenom kako bi postigli kvalitetu i vrhunsku završnu obradu. Moramo se složiti kako okvir ostavlja takav dojam pod prstima i okom, a niti dizajn ne zaostaje. Gornja cijev je izrazito široka i dobro je poslužila za inspirativnu grafiku na plavoj podlozi dok ‘chainstay’  nosi oznaku LPC (Low Profile Chainstay) jer je konstruiran tako da onemogući lupanje pogonskog lanca. Naravno, tu su neki standardi u ovoj klasi -PressFit BB, konusni steerer, interno provedene sajle kao i Through-axle osovina. Razmišljalo se i o budućnosti, pa je okvir pripremljen za nadogradnju Shimanovom električnom DI2 grupom, ako se jednog dana odlučite nadograditi bicikl.

Corratec Revolution 29 SL XT slika 2

Ono što je mnogo bitnije je geometrija ovog 29era, pa nam vrijednosti kuteva vilice i cijevi sjedala  govore da smo u formaciji 70-73° s 440 milimetarskim stražnjim krakom karakterističnim za sprintere. U tom slučaju trebat će nam i odgovarajuća oprema. Tu je Rockshox SID zračna vilica sa 100mm hoda, Shimanova XT mehanika, Rotor Rex 2.2 pogon i Magurine kočnice tj. kombinacija MT4/MT5 s 180/160mm rotorima. Testni primjerak ponešto je odstupao od serijske specifikacije, ali samo u perifernim komponentama poput volana,  cijevi sjedala i smog sjedala, koji su zamijenjeni onima iz Force programa. Originalno Corratec oprema bicikl Zzyzx komponentama poput obruča i glavčina na kojima su Contijeve Race King gume.

Corratec Revolution 29 SL XT slika 3

Vožnja

Nekoliko dana provedenih na lokalnim stazama služeći se Revolutionom pokazalo je da njegov impresivno izrađen okvir ostavlja dojam vrlo krutog, možemo slobodno reći natjecateljskog bicikla. Ne u tolikoj mjeri da nas pokušava lansirati sa sjedala, ali dovoljno da ne možemo govoriti o udobnosti koju priželjkuju slučajni biciklisti. Testni vozači složili su se da se radi o izvrsnom penjaču, ali isto tako oduševljava na ravnim dionicama gdje može pokazati efikasnost prijenosa energije. Španjolski Roto Rex pogon pokazao se dobrom alternativom ustaljenim proizvođačima, pa je dio zasluga otišao njemu . Pohvale idu i SID vilici i očekivano XT mehanici jer sve skupa radi vrlo fluidno, pa bi smo za ukupan dojam poželjeli još samo kočnice s boljom modulacijom. Magurine nude dovoljno snage, ali zaostaju na polju osjećaja i doziranja. Svejedno, bicikl iznenađuje vremenima na stazi, pa to ne možemo smatrati nedostatkom. Izenađuje na sprintevima duljim ravnim dionicama i  izlascima iz zavoja kada treba pokazati ekplozivnost.

Corratec Revolution 29 SL XT slika 4

Zaključak

Corratec Revolution 29 Sl XT definitivno spada u prvu ligu među natjecateljske bicikle. Napredni karbonski okvir, mala masa i zavidan paket opreme čine ga iznimno brzim na stazi. Cijena se ne čini velikom s obzirom da u tom razredu za male pomake treba izdvojiti mnogo, pa možemo zaključiti kako je ovo optimum za trkače sa ograničenim buđetom. Za one najzahtjevnije tu su jače inačice sa top opremom, ali i mnogo ozbiljnijom cijenom.

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

Giant Talon E+ 3 29

15 299,99 HRK

19. Siječnja 2021.

Vizualna razlika između ''običnog'' i elektro bicikla već je neko vrijeme jako tanka, ali na primjeru Talona za 2021. godinu...

Recenzije

Nakamura Catch 7.8 2018

5 119,00 HRK

08. Srpnja 2018.

Najopremljenija Nakamura u trenutnom katalogu Intersporta cijenom je još uvijek u vrlo razumnom području, a povremeno se, kao što...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Corratec Revolution 29 SL XT
Brend: Corratec
Cijena: 22.699,00 kuna
Okvir: Carbon UD 700T
Prednja vilica: Rockshox SID RL Solo Air 100mm
Stražnji amortizer: -
Kočnice: Magura MT5/MT4 hidr.180/160mm
Prednji mjenjač: Shimano XT
Zadnji mjenjač: Shimano XT 11st.
Ručice mjenjača: Shimano XT
Pogon: Rotor Rex 2.2, 36/22
Sjedalo: Corratec CroMo
Gume: Continental Race King 29x2.2
Obruči: Zzyzx Volar 2.3
Glavčine (nabe): Zzyzx

Geometrija

Kut vilice (A): 70
Međuosovinski razmak (B): 1098
Dužina cijevi sjedala (C): 440
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 600
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 440
Veličina bicikla: M