www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
06. Svibnja 2008.

Corratec X-Vert Expert (2008)

Corratec X-Vert Expert (2008)
5.000,00 kuna
6 fotografija

Corratec nam dolazi iz mjesta Raubling u Bavarskoj. Tvrtku vode Cielo i Konrad Irlbacher koji su jako ponosni na njemačko porijeklo, pa ga ponosno ističu na svojim biciklima.
Osnovani su 1990. godine, a cilj im je oduvijek bio ponuditi nešto prepoznatljivo i drugačije od konkurencije. Modeli Corrateca za 2009. godinu, poput ovog X-verta, raspoloživi su u bijelo-crnoj kombinaciji pa uvelike podsjećaju na boje dresova Njemačke sportske reprezentacije. Okvir je klasičan cross-country kakav viđamo na većini u toj kategoriji, a jednostavni i podebljani oblici cijevi su od već poznate aluminijske legure 6061 koju najčešće susrećemo u izradi okvira. Kut vilice od 70.5 stupnjeva dodatno potvrđuje da će ovo biti tvrdokorni XC bicikl. Bicikl djeluje svježe i nabijeno, a cijela X-vert serija je grafički osvježena, gdje su na raspolaganju razine opreme od osnovnih do natjecateljskih s karbonskim okvirima. Expert opremom spada u srednju kategoriju te serije, kao i cijenom od 5 000 kuna za gotovinu u Keindl-sportu.

Corratec je odabrao vilicu Rock Shox Dart 2 koja spada u nižu-srednju cross-country kategoriju vilica, te konkurira na tržištu baznih modela, najčešće viđenih na biciklima ovog cijenovnog razreda. Vilica svoju ulogu odrađuje uz pomoć opruge u kombinaciji s uljem, pa je tako opremljena i vijkom za brzinu povrata (rebound) na desnoj nozi s donje strane. Na desnoj nozi s gornje strane opremljena je polugom za zaključavanje hoda, koja će dobro poslužiti pri penjanju na strmim i zahtjevnim terenima. Na lijevoj nozi nalazi se vijak za podešavanje tvrdoće (compression) same vilice, pa ćemo je tako moći prilagoditi vlastitoj težini ovisno o dinamici vožnje. Stražnji mjenjač je Shimanov XT Shadow čiji princip rada onemogućuje udaranje po kraku vilice okvira pri prelaženju preko neravnina. Na glasu je kao pouzdan i precizan te će nam mijenjanje brzina biti poseban užitak. Prednji je mjenjač iz serije Deore i također je već provjereno dobar proizvod. Spomenimo još da spada u srednju klasu iz Shimanove ponude. Za precizan rad mjenjača zaslužne su Shimanove ručice (shifteri) Deore. Kočenje će nam osigurati Shimanove hidraulične disk kočnice Alivio. Upravljački sklop – lula, volan i gripovi su iz Corratecove ponude. Kotači su sastavljeni od zzyzxovih obruča s duplom stijenkom, što je za ovakav bicikl i poželjno, te glavčina od istog proizvođača. Contintentalove gume Speed King 2.1 inč debljine, odabrane za X-verta, slove kao brze i lagane, a pažnju ćemo obratiti na otpornost i trakciju.

Strogi Nijemci nisu niti malo htjeli odstupiti od provjerene koncepcije i geometrije u slučaju X-verta. Bicikl je lagan, a oprema smišljeno odabrana kako bi trajala i potvrdila njemačku pouzdanost. XC klasičar osjeća se kao kod kuće na šumskim stazama i makadamu, premda mu niti svakodnevna gradska eksploatacija nije strana. Shimano Deore prednji i XT Shadow stražnji mjenjač zaslužili su više uzbuđenja od svakodnevne vožnje gradom, pa ga ipak preporučamo onima sklonijima prirodi i brdskoj vožnji. Tako će njegov potencijal biti barem donekle iskorišten. Osim osvježenog dizajna tj. novih boja, svidjela nam se i geometrija koja minimalno opterećuje vozača. Položaj je lagano ispružen i ugodan, a okvir od spomenute aluminijske legure preuzima i ublažava dio udaraca s podloge na vozača, pa će se svidjeti i ljubiteljima žešće brdske vožnje. Oni najambiciozniji, koji žele još više adrenalina i možda pobjedu u kakvoj službenoj utrci, prepreku bi mogli naći u prednjoj vilici čijom zamjenom dobivaju kompletan bicikl konkurentan dvostruko skupljima. Već i u ovakvom, tvorničkom izdanju, predstavlja odličnu ponudu s obzirom na cijenu, pa će vozači koji traže više od rekreacije u njemu vidjeti dugogodišnjeg partnera. Spada u one bicikle s kojima ćete zaboraviti tehnikalije i podatke o opremi, ali i izdvojenu svotu novaca te ćete se brzo moći prepustiti uživanju u vožnji i prirodi. Zar to nije poanta ovog sporta?

 

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Corratec X-Vert Expert (2008)
Brend: Corratec
Cijena: 5.000,00 kuna
Prednja vilica: Rock Shox Dart 2, 100 mm
Kočnice: Shimano Alivio, hidraulične/diskovi
Prednji mjenjač: Shimano Deore
Zadnji mjenjač: Shimano XT shadow
Ručice mjenjača: Shimano Deore
Pogon: Shimano M442 (Deore Class)
Sjedalo: Corratec
Gume: Continental Speed King 2.1”
Obruči: Zzyzx disc cross attack
Glavčine (nabe): Zzyzx disc cross attack

Geometrija