www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
15. Listopada 2014.

Focus Black Forest 29R 2.0

Focus Black Forest 29R 2.0
10.799,00 kuna
7 fotografija

Predstavljamo vam primjerak gornje klase Focus hardtail bicikala, koji nudi odlične osobine uz ne preastronomsku cijenu!

Nalazi se odmah ispod top serije Raven sazdane od karbonskih natjecateljskih bolida od kojih je preuzela ponešto tehnologije i dobar izgled. Black Forest kojeg smo ugrabili na test u nazivu nosi oznaku promjera kotača 29R i brojku opremljenosti 2.0 što znači da je pri samom vrhu tik do najjačeg aluminijskog modela s 400 grama manjom masom i ponešto izmjenjenim specifikacijama, a tu je i 1000 kuna razlike u cijeni. Zadržimo se na ‘dvojci’, koja za cijenu od 11.999,00kn ili 10.799,10kn s popustom nudi i više nego pošteni popis komponenti, odličan dizajn i izmjerenu masu od 11.75 kilograma.

Tehnikalije
Ova aluminijska 29ka, čiju oznaku legure nismo pronašli na biciklu niti na službenim stranicama, a pretpostavljamo da se radi o oznaci 6, nudi zanimljivu kombinaciju obrnuto proporcionalnog promjera gornje i donje cijevi okvira. Dok je donja naglašeno proširena i masivna, gornja cijev je maksimalno smanjena i na taj način je dobiven zanimljiv, izuzetno dinamičan dizajn, kojem doprinosi za 29er tipično zakošen ‘top tube’. Kako dolikuje jačim serijama zaglađeni varovi na spojevima cijevi, kao i završna obrada na visokom su nivou, a vrhunac je pedantno izveden ‘ulaz’ za sve sajle i bužire na ‘head tubeu’ tako da niti jedna sajla nije ostala sa vanjske strane okvira. Još jedan poželjan detalj na biciklu su osovine kotača kakve nalazimo na enduro i DH biciklima poput 15 milimetarske prednje osovine u kompletu sa zračnom Rock Shox Rebom sa 100mm hoda i ručicom na volanu.

Focus Black Forest 29R 2.0 slika 1

Ovo ‘ulaganje’ Focusa na kritičnim i bitnim mjestima, koje mnogi proizvođači zanemaruju zasigurno doprinosi krutosti i osjećaju na stazi, pa ovako ima smisla visok nivo opreme, koji imamo na raspolaganju. Ukratko, to je Shimanova XT mjenjačka grupa i ručice te prednja naba dok je na mjesto zadnje uskočio SLX. Pogon je iz asortimana FSA sa omjerima 40/30/22 prilagođen 29kama i 30 stupanjskim sistemima.

Focus Black Forest 29R 2.0 slika 2

Spomenimo još DT Swissove 466D obruče i Continentalove Race King gume širine 2.2 inča koje će zaustavljati Magurine MT2 hidraulične kočnice. Već smo spomenuli da bicikl pokazuje 11.75kg na vagi što je u vrhu cijenovne kategorije, a bolje i od mnogih karbonaca iz početnog segmenta s višom cijenom. Vožnja Black Forest odmah daje do znanja da se radi o napetom sportašu, koji nudi mnogo više od pozitivnog dojma na stazi, ali i traži mnogo od vozača kako bi pokazao što može. Drugim riječima treba ga ukrotiti i suživiti se sa krutošću, koja može biti krajnje neugodna za manje iskusne vozače na zahtjevnim stazama. ‘Trik’ sa ojačanim osovinama kotača utjecao je na generalni dojam i sposobnost bicikla da suvereno vlada zavojitim singletrackovima, ali zato zahtjeva čvstu ruku i pravovremene reakcije tijela, koje se postižu samo vježbom i treningom na stazi.

Focus Black Forest 29R 2.0 slika 3

Mala masa bicikla doprinosi poskakivanju zadnjeg kraja na nizbrdicama što je samo znak da imamo dobar i krut okvir pod sobom, a inače je osobina sklona rasnim natjecateljskim biciklima. Reba sa 15mm osovinom je ostavila vrlo dobar dojam, a zaslužna je za preciznost i odlučnost prednjeg kraja, koji se ne čini visok s obzirom da govorimo o 29ki. Tu ima ulogu umjereno dug head tube i neutralna lula, a sve ide u prilog agresivnijim vozačima.

Focus Black Forest 29R 2.0 slika 4

Na komponente ne treba trošiti riječi jer posao odrađuju brzo i točno. Spomenimo još vrlo brze Conti Race King gume koje vladaju sprinterskim dijelovima, ali ne vole blato i snažne, ali nešto grublje Magurine kočnice, koje ostavljaju prostora eventualnoj nadogradnji.

Zaključak
Focusov adut su dobre specifikacije, dinamičan dizajn i njemačka pedantnost. Pogledajte samo ‘ulaz’ za sajle na okviru i znat ćete o čemu pričamo. U vožnji traži dosta od vozača, ali će zato nagraditi trud idealnim prolascima zavoja i iznenaditi brzinom na sprinterskim dionicama. Okvir može bez problema parirati početnim karboncima po svemu, pa i po masi. Tu je i umjerena cijena za ovaj potentni paket, pa ne vidimo razloga da ga ne preporučimo zahtjevnijim vozačima gladnim brzine.

Focus Black Forest 29R 2.0 slika 5

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Focus Black Forest 29R 2.0
Brend: Focus
Cijena: 10.799,00 kuna
Okvir: Alu
Prednja vilica: RockShox Reba RL, 100mm, 15 mm Maxle Lite
Kočnice: Magura MT2, hidr. 180/160 mm
Prednji mjenjač: Shimano XT
Zadnji mjenjač: Shimano XTShadow Plus 10 st
Ručice mjenjača: Shimano XT
Pogon: Focus/ FSA Comet Mega Exo40/30/22
Sjedalo: Concept EX
Gume: Continental Race King 29x2.2’’
Obruči: DT Swiss 466D
Glavčine (nabe): Shimano XT/SLX
Težina: 11,75

Geometrija

Kut vilice (A): 70
Međuosovinski razmak (B): 1109
Dužina cijevi sjedala (C): 470
Kut cijevi sjedala (D): 73,5
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 607
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 440
Veličina bicikla: M