www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
10. Rujna 2014.

Focus Black Forest 29R 7.0

Focus Black Forest 29R 7.0
4.699,00 kuna
5 fotografija

Još jedan Black Forest našao se u našim rukama, ali ovog puta sa suprotne strane cijenovnog raspona. Smatramo da će biti zanimljivo usporediti vožnju dva bicikla koji dijele isti naziv okvira, ali i velika razlika u cijeni.

Naime, za Black Forest 29R 2.0, kojeg smo vozili također vozili treba izbrojati oko 7000 kuna više nego za model u naslovu. Moramo napomenuti da je ‘sedmica’ trenutno na popustu od 20% te stoji 3.759,20kn što ga čini još zanimljivijim onima koji ulaze u svijet brdske vožnje ili samo žele preći na 29ku. Nas zanima da li osnovni Forest nudi ponešto sportskog karaktera od top modela, a za sada možemo uočiti razliku na vagi od dva kilograma prikupljenu na račun nekoliko razreda niže opreme.

Tehnikalije

Okvir je osim imena zadržao ponešto kontura jače serije, pogotovo kada govorimo o povećanoj donjoj cijevi, ali očekivano je izostalo provođenje sajli kroz njegove cijevi. Varovi na spojevima cijevi izvedeni su uredno uz izostanak savršenosti obrade za koju ipak treba mnogo više platiti. Ako pogledamo geometriju vidjet ćemo da je slabiji model nešto narastao gabaritima u svim smjerovima, dok su kutevi u granicama od pola stupnja do idealnog XC omjera. Takva konfiguracija donosi mnogo više opuštenosti i sigurnosti u vožnju, koju će cijeniti neiskusniji vozači rekreativci. Osim uspravnijeg položaja sjedenja i višeg kokpita na raspolaganju im je oprema iz skromnijih serija provjerenih proizvođača. Tu su Shimanovi mjenjači u kombinaciji Alivio-Acera s Altus ručicama i 3x9 stupnjeva prijenosa, a mogli bismo ju svrstati u solidni rekreativni razred, koji će dobro odrađivati umjerene brdske zadaće.

Focus Black Forest 29R 7.0 slika 1

Više ograničenja u količini sporta postavit će Suntoruova XCM vilica iz osnovne kategorije s mehaničkim zaključavanjem hoda i 100mm po specifikacijama. Dobra iskustva do sada smo imali s Tektrovim hidrauličnim HDC300 hidrauličnim kočnicama, a tu je i siguran odabir Rapid Rob gume u pozamašnoj dimenziji 29x2.25 inča iz Schwalbea.

Vožnja

Za razliku od skupljeg modela, ‘sedmica’ ne postavlja izazov pred vozača u smislu aktivne vožnje i napadanja svakog zavoja, već omogućuje neopterećenu vožnju i dug boravak na biciklu bez zamora. Geometrija ide u prilog raznim kombinacijama terena, od šumskih staza do gradskih prometnica, a pogonske komponente i mjenjači podržati će i veću količinu sporta. Kočnice suvereno vladaju biciklom i pozitivno iznenađuju s obzirom na cijenu bicikla, dok ograničenja vidimo u XCM vilici koja bi mogla ponekad iznenaditi neočekivanom reakcijom. Naravno, kada pretjerate s tempom i opterećenjima poput nas. Prilikom sportske rekreativne vožnje odrađivala je svoj posao, a s obzirom na cijenu nećemo biti vrlo kritični. Kao i većina pristupačnih 29ki Focusova nudi nešto viši položaj volana koji žrtvuje brzinu i preciznost obrušavanja u zavoje za trajnu ugodu i nakon cijelodnevne vožnje bez posljedica po tijelo vozača.

Focus Black Forest 29R 7.0 slika 2

Zaključak

Iako se po nazivu radi o istom biciklu niže cijene i slabije opreme možemo zaključiti kako se radi o dva oprečna koncepta. Focus Black Forest 29R 7.0 teži je dva kilograma, ali zato ‘lakši’ oko 7000 kuna od svog uzora, modela 2.0. Sedmica je na usluzi onima koji traže optimalan odnos mogućnosti po uloženoj kuni, pogotovo sada kada je u igri i prigodni popust. U paketu je udobnost potrebna u svakodnevnim vožnjama ili dugim vikend turama, a u cijenu je uračunata i njemačka pedantnost, dok dizajn ostavljamo svakom na vlastitu procjenu.

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Focus Black Forest 29R 7.0
Brend: Focus
Cijena: 4.699,00 kuna
Okvir: Alu 29R
Prednja vilica: Suntour XCT MLO, 100mm
Stražnji amortizer: -
Kočnice: Tektro HDC-300 hidr. 180/160 mm
Prednji mjenjač: Shimano Alivio
Zadnji mjenjač: Shimano Acera 9 st.
Ručice mjenjača: Shimano Altus
Pogon: Shimano FC-M391 44/32/22
Sjedalo: Concept EX
Gume: Schwalbe Rapid Rob Active 29x2.25’’
Obruči: Concept
Glavčine (nabe): Concept
Težina: 13,85

Geometrija

Kut vilice (A): 70
Međuosovinski razmak (B): 1114
Dužina cijevi sjedala (C): 480
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 600
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 447
Veličina bicikla: M