www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
15. Travnja 2015.

Fuji Nevada 29"

Fuji Nevada 29''
5.200,00 kuna
12 fotografija

Fujijeva Nevada 1.1 mogla bi zanimati vozače koji traže više od rekreacije, ali imaju ograničeni budžet na raspolaganju.

Fuji Nevada 29'' slika 1

Nedavno smo imali priliku za prvu vožnju novog Fujija, najjače opremljenog u Nevada seriji (1.0LE), koji je zagrizao duboko u sport kategoriju, a sada na testu imamo slabije opremljenog člana obitelji s kojim dijeli okvir i dobar dio mehanike. Dobra vijest je i osjetno niža cijena od 5200 kuna, koja se čini mnogo bliža početnim nego top modelu. Dizajn Nevade 1.1 prati zajedničku notu svih Nevada, a to je diskretna sport varijanta s ukusno složenim grafikama, pa se moramo složiti da izgleda privlačno baš poput najjačeg modela. Raznovrsne staze uzduž Medvednice pokazat će nam koliko sporta može podnijeti, a prije vožnje obratimo pažnju na opremu.

Fuji Nevada 29'' slika 1

Tehnikalije

Prema riječima ljudi iz Fujija Nevada je među najprodavanijim imenima kuće, a za to je prije svega zaslužan aluminijski A2-SL okvir. Konstukcijski se ne razikuje od top modela 1.0, pa i ovdje nalazimo povećane promjere cijevi okvira, posebno donju  ‘PowerCurve’ zaduženu da iznese najveći teret u vidu prijenosa udaraca s prednjeg kotača, a svojom širinom na mjestu osovine pogona mora biti dovoljno kruta za pedaliranje bez uvijanja. Niti cijev sjedala nije mogla ostati bez proširenja kako ne bi postala najslabija karika u lancu prijenosa energije. Vozači nisu zakinuti niti za geometriju s jačeg modela, pa su nam na raspolaganju vrijednosti karakteristične za XC disciplinu i nešto dulji chainstay (445mm), koji bi mogao rezultirati stabilnošću na većim preprekama. Postav kuteva od 71-73° samo potvrđuje XC porijeklo, a veliku ulogu u obuzdavanju prednjeg kotača imat će Suntourova XCR vilica sa 100mm hoda i hidrauličnim zaključavanjem.


Fuji Nevada 29'' slika 2

 

Radi se o naprednijem modelu s početne strane Suntourovog kataloga, a nudi zgodan dodatak u obliku polugice za zaključavanje hoda na volanu, kojom možete ‘otvrdnuti’ bicikl prije, recimo, sprinta na ravnoj dionici. Kako bi snaga negativne akceleracije bila zadovoljavajuća ugrađene su Shimanove hidraulične kočnice M355 sa 180/160mm diskovima, a za kontakt s podlogom Schwalbeove univerzalke Rapid Rob u širini od 2.25 inča. Moramo spomenuti i potentnu mehaniku koja ne zaostaje za jačim modelom – Deore/XT kombinacija sa 3x10 stupnjeva prijenosa i Deore pogonom.

Fuji Nevada 29'' slika 3

Vožnja

Osjećaj za volanom Nevade 1.1 ne razlikuje se mnogo od jačeg modela dok se vožnja svodi na šumski put i tvrđe podloge. Tu su isti kutevi i dimenzije cijevi okvira za koje smo već utvrdili da predstavljaju standard u XC kategoriji. To znači da je bicikl podjednako sposoban za sve vrste nagiba, a osnovna razlika je u krutosti i osjetljivosti vilice, koja dolazi do izražaja s povećanjem prepreka ili s nagibom podloge. I ova Nevada briljira na dugim sprintevima i brzim zavojitim dionicama zbog duljine zadnjeg kraka, a kut vilice je sklon i uzbrdicama koje joj nisu predstavljale problem sve dok je staza bila suha.Dublje blato pokazalo je nedostatke prilično pitome Rapid Rob gume iako je 29er kotač dosta toga kompenzirao svojom povećanom  kontaktnom površinom. Kada su se zahtjevi vozača povećali komentari su se svodili na nešto manju osjetljivost vilice i želju za većim promjerom nogu tj. ono što je ponudio jači model opremljen Manitouovom vilicom. Unatoč tomu sposobnosti da se nosi s preprekama Nevade 29 1.1 nedostižne su za jednu klasičnu 26icu kakve smo vozili do prije koju godinu.

 

Fuji Nevada 29'' slika 4

 

Zaključak

Još jedan Fujijev adut za 2015-u spreman je ispuniti zahtjeve ambicioznijih rekreativaca. Njegove XC sklonosti uz dodatak 29er kotača čine ga univerzalnim sredstvom za više disciplina, a za svakodnevno korištenje ide u prilog visoka doza komfora karakteristična za cijelu Nevada seriju. 1.1 mehaniku dijeli s jačim modelom, pa su mu dometi duboko u sport kategoriji, a vožnja gradom daleko ispod mogućnosti. Cijena mu je još jedan veliki plus.

 

 

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Fuji Nevada 29"
Brend: Fuji
Cijena: 5.200,00 kuna
Okvir: A2-SL custom-butted
Prednja vilica: SR Suntour XCR RL/HLO,100mm
Kočnice: Shimano M355, hidr. 180/160mm
Prednji mjenjač: Shimano Deore
Zadnji mjenjač: Shimano XT Shadow 10 st.
Ručice mjenjača: Shimano Deore
Pogon: Shimano Deore, 40/30/22T
Sjedalo: Oval Concepts 200
Gume: Schwalbe Rapid Rob, 29 x 2.25
Obruči: Vera Terra DPD22
Glavčine (nabe): Formula CL-92/CL-52
Težina: 14,30

Geometrija

Kut vilice (A): 71
Međuosovinski razmak (B): 1077
Dužina cijevi sjedala (C): 432
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 590
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 445
Veličina bicikla: 17