www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
11. Svibnja 2011.

Fuji Nevada1.0 (2011)

Fuji  Nevada1.0  (2011)
3.699,99 kuna
5 fotografija

Iz tvrtke s tradicijom dužom od 100 godina navikli smo testirati kvalitetne bicikle koji nisu pretendirali na vrh ponude u klasi, već su uvijek nudili dobru kupovinu i umjerene cijene. To je točno ukoliko govorimo o njihovoj MTB ponudi. Cestovni program Fujija druga je priča za koju potražite starije brojeve Bikera. Ovog puta za oko nam je zapeo brdski bicikl Fuji Nevada 1.0 – hardtail po cijeni od 3699.99 kuna koji se nameće svojim sportskim imidžem. Na nama je da ocijenimo opravdava li svoje sportsko ruho koje mu daju detalji poput bijelih čeljusti kočnica, vilice, lulice ili cijevi sjedala. ‘’Jedinica’’ je najopremljeniji model u Nevada seriji koja se sastoji od četiri inačice, a veći broj u nazivu značit će slabiju opremu. Atraktivni primjerak po umjerenoj cijeni prvo ćemo analizirati na stolu.

Kao i prethodno testirani Fujievi okviri i Nevada 1.0 je izrađen od predimenzioniranih cijevi i s podosta čvrstoće u rezervi. Oznaka A1 Sl ne otkriva nam o kojoj se aluminijskoj leguri radi, a niti prostranstva interneta nisu nam ponudila točan sastav. Kutevi vilica i geometrija klasični su primjer sportskog croscountry bicikla u koji se dobro uklapa pogonska grupa i mjenjačke komponente Shimano Alivio. Izbor vilice pao je na treću inačicu Suntourove XCM V3 sa 100 milimetara hoda koja radi na principu ulje/opruga, a moramo spomenuti i Tektro Draco hidraulične kočnice s rotorima 180 naprijed i 160 milimetara iza. Nevada 1.0 na zadnjem kotaču ima devet brzinsku kazetu (ukupno 27 brzina) dok je ostala oprema poput naba, sjedala, volana ili obruča iz Fujijeve kuće.
Oduvijek su nam se sviđali Fujijevi masivni okviri koji ulijevaju sigurnost i djeluju kao da će živjeti vječno. Iz tog smo razloga Nevadu 1.0 bezbrižno odveli testirati na strme obronke Medvednice.Budući da ponekad i pred pristupačnije bicikle, u koje svrstavamo ‘’Jedinicu’’, postavljamo iste zahtjeve kao i pred one višestruko skuplje, previše se ne razočaramo kada razlike u vožnji budu preočite, a doživljaj neusporediv. Kod Nevade smo na momente mogli zamisliti da smo za kokpitom kakvog nabrijanog hardtaila. Osjetili smo svu čvrstoću okvira, žestinu kočenja i zavidnu trakciju pa je i dinamika vožnje bila na visokom nivou kao i količina zabave. Voljeli bismo kada bi straga imali XT, ali opet se zanosimo i zaboravljamo da govorimo o biciklu od 3700 kuna. Izdvajamo Tektro Draco kočnice koje uz okvir konkuriraju za pojedinačno najbolji dio bicikla. Prostor za poboljšanje koje neće previše koštati vidimo u gumama čijom izmjenom možete skupiti još koji bod na trakciji zemljanim terenima.

Iako bi ga cijenom smjestili u rekreativnu klasu, Nevada 1.0 može ponuditi svom vlasniku mnogo više od same rekreacije. Na našem testu pokazao je da se odlično snalazi kad ga postavimo i u ekstremnije XC okvire. Dobre Tektro hidraulične kočnice prvi su pokazatelj opravdanosti te tvrdnje. Osim masivnog okvira tu je još i solidna XCM vilica sa zaključavanjem hoda te redizajnirani Alivio koji se tek s vremenom treba dokazati. Sve navedeno dolazi s umjerenom cijenom zanimljivom rekreativcima sa sportskim zahtjevima, no koji bi željeli ostaviti otvorenu mogućnost za ponekom žešćom vožnjom. Ne zaboravimo i vrlo atraktivan sportski dizajn koji nije bez pokrića. 


Na vrh

Specifikacije

Naziv: Fuji Nevada1.0 (2011)
Brend: Fuji
Cijena: 3.699,99 kuna
Okvir: Fuji A1 Sl Alu
Prednja vilica: SR Suntour XCM V3,100mm
Kočnice: Tektro Draco hidr. disc
Prednji mjenjač: Shimano Alivio
Zadnji mjenjač: Shimano Alivio
Ručice mjenjača: Shimano Alivio
Pogon: Shimano Alivio 22/32/44T
Sjedalo: Fuji Sport MTB
Gume: Kenda K-837F/K-848R 26 x 2.1
Obruči: Fuji Custom disc
Glavčine (nabe): Fuji Alloy
Težina: 14

Geometrija

Kut vilice (A): 70
Međuosovinski razmak (B): 1085
Dužina cijevi sjedala (C): 482
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 600