www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
06. Svibnja 2010.

Ghost ASX 5100 (2010)

Ghost ASX 5100 (2010)
8.800,00 kuna
6 fotografija

Na naš zahtjev za testiranjem univerzalca više klase, ali ‘dobre’ cijene, cure i dečki iz „Ozon sporta” pripremili su nam bicikl iz Ghostove radionice pod nazivom ASX 5100. Njemački all mountain krasi atraktivan dizajn,a očekujemo i tradicionalnu odličnu završnu obradu te odličan odnos uloženog i dobivenog, koji je dosad krasio bicikle iz ove tvrtke. Pogledajmo malo bolje što dobivamo za 8,800 kn u „Ozon sportu”. ASX – Allmountain bicikl namijenjen svim vrstama terena, izleta, tura, vožnji i putovanja. Aluminijska legura 7005 odličan je materijal za izdržljiv i dugovječan okvir. Dakle, zadovoljen je uvjet dugovječnosti, ali ako se poklopi i dobra oprema, pun pogodak! Princip rada stražnje suspenzije imali smo prilike vidjeti na nekim drugim biciklima, no ipak malo ga pojasnimo. Stražnja vilica i okvir vezane su klackalicom konstruiranom od dva dijela, čije spojeve čine osovine amortizera, stražnje vilice i okvira. Za razliku od češćih izvedbi, ovdje stražnji amortizer ima uporište u gornjoj cijevi okvira. Hod stražnje suspenzije od 120 milimetara osigurava manje poznat, ali ne i manje vrijedan X-fusion amortizer opremljen zračnom oprugom s mogućnošću podešavanja i vijkom za podešavanje brzine povrata.

Zanimljivost u izvedbi stražnje vilice su zglobovi kao spoj krakova s donje strane. One koje zaista zanima koncepcija i razne izvedbe ovakvih okvira, naslutit će njihovu svrhu. Spomenimo i to da su donji krakovi vilice s okvirom spojeni samo u jednoj točki kod osovine pogona, što znači da će gibanje biti kružno. Kako su kočiona čeljust i kotač na gornjim krakovima koji su zglobom odvojeni, suspenzija dobiva veći hod, a utjecaj kočenja na njen rad znatno je smanjen.

Kut prednje vilice i podloge je 69 stupnjeva, što nam opet ukazuje na namjenu ovog bicikla. Ova mjera je kompromis za sve terene i čest je odabir za allmountain bicikle. RST vilica hoda 120 milimetara sa zračnom oprugom i ventilom za podešavanje, imat će zadatak poravnati teren pred nama i osigurati dobru trakciju. ASX je drugi bicikl koji ćemo voziti u ovom broju s RST zračnom vilicom, tako da s velikim interesom iščekujemo rezultate.

Opremu s kraticama poput XT najčešće viđamo na biciklima cjenovnog razreda preko deset tisuća kuna. Dakle, na prvi pogled, oprema oduševljava. No, pogledajmo kakva je to oprema. Shimano je naziv koji na ASX-u vežemo uz mjenjačke, pogonske i kočione komponente. Dakle, prava je rijetkost vidjeti istu klasu prednjeg i zadnjeg mjenjača, i to XT grupe u izvedbi Shadow s novim principom rada zadnjeg mjenjača, o kojem smo već dosta pisali, ali za one koji su odnedavno čitatelji Bikera, radi se o konstrukciji mjenjača zahvaljujući kojoj je isključeno okomito gibanje te mogućnost udaranja o okvir, odnosno krak stražnje vilice. Ručice mjenjača – shifteri su iz Deore grupe s oznakom SL što naznačuje da su novije izvedbe te imaju mogućnost mijenjanja brzina bilo palcem ili kažiprstom. Ove ručice daju odličan, mekan i precizan osjećaj pri mijenjanju, pa je tako razlika spram osnovnih modela jako izražena. Pogon, stražnja kazeta te osovina pogona također su iz Shimanove grupe Deore, što će biti sigurno dobro i dugotrajno rješenje za novog vlasnika. Čak ni glavčine odnosno ‘’nabe’’ u biciklističkom žargonu, nisu prisutne slučajnim odabirom, već i one dijele sveprisutnu Deore grupu, a DT swiss žbicama vezane su za Alex Rims obruče s duplom stijenkom.

Vozeći AM Ghosta dobivate sve što jedan moderan all mountain bicikl može ponuditi – dobro upijanje neravnina, stabilnost, kontrolu i grip te upravljivost pri većim brzinama. Sprega suspenzija je dobro pogođena i na mekšoj je strani, a utjecaj kočenja na njihov rad, koji je standardna boljka full suspension bicikala, ovdje je uspješno ublažen. Bicikl vrlo dobro prati reljef staze, a stražnji kotač ne poskakuje čak niti pri žešćem kočenju, što možemo zahvaliti dobrom rješenju klackalice tj. prihvatu suspenzije na okviru odvojenom od smjera sila kočenja.

Atraktivan dizajn, odlična oprema, više nego konkurentna cijena te njemačka pouzdanost, aduti su ovog bicikla. Zadovoljit će sve potrebe biciklista koji ne zalazi u ekstremne oblike ovog sporta. Iako bi ova oprema i okvir potrpili i kakav freeride izlet, za to će vam ipak trebati veći hodovi suspenzija i koja kuna više uložena u amortizaciju udaraca – vilicu i shock. Uz više nego solidan okvir, naglasak je ovdje stavljen na odličnu pogonsku grupu, mjenjače te kočnice iz iste kuće koje na taj način pružaju maksimum u radu kao cjeline. Bicikl svakako preporučamo i svrstavamo u ozbiljnog konkurenta za vrh klase. Oni koji u zemlji porijekla vide dodatni plus pri izboru kupovine, taj će detalj prevagnuti i nad nekolicinom koji bi uz Ghosta došli u izbor sličnom cijenom.

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Ghost ASX 5100 (2010)
Brend: Ghost
Cijena: 8.800,00 kuna
Prednja vilica: RST Titan Air, 120 mm
Stražnji amortizer: X-Fusion O2 RPV, 120 mm
Kočnice: Shimano 575 Disc 180 mm
Prednji mjenjač: Shimano XT
Zadnji mjenjač: Shimano XT
Ručice mjenjača: Shimano Deore SL
Pogon: Shimano 521 octalink
Sjedalo: GHOST VL 1205
Gume: Schwalbe Smart Sam Sport 2.25
Obruči: Alex DP 17 Disc
Glavčine (nabe): Shimano Deore

Geometrija