www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
19. Studenog 2014.

Giant Talon 27.5 0

Giant Talon 27.5 0
10.999,00 kuna
7 fotografija

Još nam je u svježem sjećanju mat crni testni Talon 1 s kojim smo se dobro zabavili na lokalnim stazama prije nekoliko mjeseci. Perjanica serije u vidu najopremljenijeg modela dolazi s oznakom 0, a trebao bi potencijalnom vlasniku suzbiti svaku želju za skorijom nadogradnjom. Talon je posljednji bicikl za 2014. čiji test objavljujemo! Na redu su oni za 2015!

Giant Talon 27.5 0 slika 1

Ako još uzmemo u računicu da se radi o 27ici, bez oklijevanja smo prihvatili priliku za dvodnevnim druženjem brežuljcima najdraže gore. Internet stranica zastupnika trenutno nudi 13 Talona u raznim kombinacijama dimenzija kotača i opreme, a tu je i jedan elektro Talon. Unatoč slatkom zovu 29era i znatiželji prema elektru, ipak nas srce vuče najopremljenijoj 27ici po cijeni od 10.999,99 kuna. Spomenimo da raspon počinje od 3.999,99 kuna za model 5 kojeg smo također imali priliku voziti.

Giant Talon 27.5 0 slika 1

Tehnikalije

Već smo opjevali geometriju Talona nekoliko puta i njegov okvir za koji smatramo da je jedan od najbolje odmjerenih sportskih hardtailova. Svaka nova inačica Talona lakša je za nekoliko grama, a geometrija je baš onakva kakvu preferiramo kod hardtaila - nešto otvorenijeg kuta vilice od uobičajenog standarda u XC svijetu i stražnjeg kuta koji dozvoljava intenzivno pedaliranje sa sjedala. Položaj na biciklu dozvoljava i nešto opuštenosti iako je dovoljno sportski kada treba ‘potegnuti’ i držati tempo. Poneki komad opreme za koji smo osjetili da bismo s vremenom možda nadogradili na slabijoj ‘jedinici’ sada je tu, pa ćemo na raspolaganju imati jače 447 hidr. kočnice i mnogo solidniju Foxovu 32 Evolution vilicu sa CTD sistemom zadanih modova i 100mm hoda. Ne zaboravimo niti dodatak u vidu ‘lock-outa’ na volanu, koji veseli jer olakšava pripremu pred kakvom zahtjevnom uzbrdicom.

Giant Talon 27.5 0 slika 2

Od serijskog popisa iskočio je XT pogon kao svojevrsno pojačanje testnog modela naspram serijskog Deore, pa to trebamo uzeti s rezervom kod donošenja zaključaka. ‘Nula’ nam donosi i poboljšanje mjenjačkih komponenti, pa imamo SLX ručice i prednji mjenjač u kombinaciji sa stražnjim XT Shadow u 10 stupanjskoj varijanti, odnosno ukupno 30 prijenosnih omjera. Kotači su sastavljeni od Giantovih boljih obruča S-XC2 i Tracker naba, dok je izbor guma Rapid Rob iz Schwalbea, pretpostavljamo, odabran na kartu univerzalnosti.

Giant Talon 27.5 0 slika 3

Vožnja

Za vrlo dinamičan i zabavan Talonov okvir, oduvijek tvrdimo da zaslužuje višu klasu komponenti. Na taj način izdiže se još više od sličnih bicikala na tržištu, pa sve sjeda na svoje mjesto. Brze reakcije i lakoća upravljanja kada pretjerate s tempom dobile su uporište u opremi koja to može s lakoćom popratiti. Sada i kočimo s više finesa i kontrole jer je 447 ipak nešto kvalitetnija kočnica. Stoga su i naše reakcije na ručici kočnica kasnije, a posljedično tomu i vožnja dobiva na fluidnosti.

Giant Talon 27.5 0 slika 4

Malo nam u tome ipak odmažu gume. Smatramo da je Rapid Rob siguran izbor za prvu ugradnju, ali na zahtjevnijim stazama pokazuju granice svojih mogućnosti. Korijenje i kamenje ipak zahtjeva nešto jaču i agresivniju gumu, pa su definitivno najslabija karika koja ograničava da iskusimo krajnje nagibe i sigurnost u ekstremnim uvjetima. Zbog toga nismo ništa manje uživali na stazama, koje su Talonov domaći teren. To su brzi i zavojiti singletrackovi s kratkim sprintevima ili ozbiljni usponi. U stvari, što god bacili pred Talon odradit će kao od šale, a niti nakon cijelodnevne vožnje neće nestati faktor zabave koji nudi.

Giant Talon 27.5 0 slika 5

Zaključak

Najjači Talon definitivno ima formulu koja dobiva. Izvanredan okvir sada ima opremu kakvu zaslužuje, pa nema razloga da tražimo dlaku u jajetu. Dobro, možda bi nas usrećile druge gume, ali njih bismo ionako vrlo brzo promijenili, pa se ne možemo za to uhvatiti. Talon 0 zato predstavlja optimalnu kombinaciju mogućnosti i svestranosti po uloženoj kuni. Jedan je od onih bicikala s kojim zaboravljate na tehnikalije i analizu, pa uživate u svakom metru staze. Idealan za one koji provode mnogo vremena na biciklu i nemaju najdraži tip staze.

Giant Talon 27.5 0 slika 6

Photo: Biker

 

 

 

 

 

 

 

 

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Giant Talon 27.5 0
Brend: Giant
Cijena: 10.999,00 kuna
Okvir: Aluxx
Prednja vilica: Fox 32 Float 27.5 CTD Evolution, 100mm
Kočnice: Shimano M447 hidr.
Prednji mjenjač: Shimano SLX
Zadnji mjenjač: Shimano XT Shadow 10st.
Ručice mjenjača: Shimano SLX
Pogon: Shimano M522 42/32/24 (XT testni)
Sjedalo: Giant Contact
Gume: Schwalbe Rapid Rob 27.5x2.25’’
Obruči: Giant S-XC2
Glavčine (nabe): Giant Tracker Sport

Geometrija

Kut vilice (A): 70°
Međuosovinski razmak (B): 1116
Dužina cijevi sjedala (C): 480
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 615
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 440 mm
Veličina bicikla: L