www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
12. Lipnja 2018.

Giant Talon 29er 2 GE 2018

Giant Talon 29er 2 GE 2018
4.999,00 kuna
4 fotografija

Stari 'znanac' Talon mijenjao se s vremenom i evoluirao, ali je uspio zadržati popularnost u nižem/srednjem cijenovnom razredu.

27.5 ili 29 inča uvijek je bilo pitanje, no bez obzira na dimenziju kotača i hod vilice Talon pokriva područje od cross countrya do traila sa zamišlju da vlada rekreativnom kategorijom. Primamljiva akcijska cijena od 4.999,99 kuna, snižena sa 6250 kuna, mogla bi mu osigurati 'best buy' titulu, pa pogledajmo što je sve u paketu.

Giant Talon 29er 2 GE 2018 slika 1

Pod 'paketom' smatramo okvir, opremu i dojam kako to sve radi u praksi nakon što ga dobro izvozamo. Talon 2 GE dolazi s 29 inčnim kotačima što ne smatramo niti prednošću niti manom jer odabir promjera kotača spada u  subjektivnu kategoriju i vlastite preference iako bi odluka mogla biti olakšana vozačevim vlastitim gabaritima. Kako god postavimo radi se nedvojbeno o napretku naspram, već zaboravljenih, 26 inča. Stoga pažnju treba usmjeriti na ono bitno – geometriju i opremu.

Giant Talon 29er 2 GE 2018 slika 2

Tehnikalije

S obzirom da Giant prednjači u proizvodnji bicikala i okvira ne treba uopće sumnjati u proizvodne procese i kontrolu kvalitete. Dosadašnja iskustva su pokazala besprijekornost i otpornost na sve vrste biciklističkih tortura u realnim uvjetima. Aluxx aluminijska legura poslužila je za izradu Talonovog, na oko klasičnog XC okvira, ali promotrimo li postavke geometrije na papiru vidjet ćemo da se radi o nešto otvorenijem kutu vilice na granici XC i trail kategorije. Ostale brojke pokazuju dosta dug stražnji kraj i umjerenu centralnu cijev što rezultira dosta strmom gornjom cijevi okvira te naglašava optički sportsko srce okvira. Vilica dolazi iz Suntoura – tu je XCR 32 s oprugom, 100 mm hoda i zaključavanjem ručicom na volanu. OK, možemo reći. Rekreativna publika moći će biti mirna jer kombinira solidna svojstva s malom cijenom održavanja. Izbor kočnica više nego zadovoljava. Shimanove M315 nude dosta snage, a možemo biti zadovoljni i izborom mehanike. Alivio grupa s XT Shadow pojačanjem na mjestu stražnjeg mijenjača nudi 3x9 stupnjeva prijenosa u kombinaciji sa solidnim Acera pogonom. Smart Sam iz Schwalbea razuman je izbor za univerzalce, a širina 2.25 inča omogućava i nešto lošije uvjete na stazi. Kotači su složeni u Giantu – GX03 obruči dolaze s Tracker Sport glavčinama, pa sve skupa djeluje iznenađujuće dobro s obzirom na krajnju cijenu.

Giant Talon 29er 2 GE 2018 slika 3

Vožnja

Prošlo je dosta vremena od kada smo testirali nekog Talona no sada se prisjećamo zašto je uvijek bio u vrhu svoje klase. Lakoća kojom odrađuje dijelove staze razne zahtjevnosti čini ga idealnim univerzalcem-rekreativcem. Odlično pogođena geometrija pruža kombinaciju iznimne sigurnosti na spustevima, dobre agilnost na zavojitim dionicama, a niti usponi neće biti omražena disciplina. S njime možete sve podjednako dobro. Mehanika će u većini slučajeva biti 'overkill' ako ste rekreativac početnik, ali 'od viška glava ne boli'. U ovom slučaju se radi o višku kvalitete, koji će do izražaja doći ako krenete ozbiljnije prema XC sportu i odlučite da više ne želite biti rekreativac. Sajle provedene kroz okvir nismo očekivali u ovoj klasi, a kao prvu nadogradnju predlažemo staviti gume nešto većih ripni. Vilica odrađuje solidan posao u skladu s cijenom. Nedostaje joj nešto finoće i mikro osjetljivosti, ali sve u svemu bez većih zamjerki i na većim doskocima. Ipak dosta toga kompenziraju 29er kotači.

Giant Talon 29er 2 GE 2018 slika 4

Zaključak

Kada je odnos performansi i cijene u pitanju Talon 29er 2 GE predstavlja nenadmašivu priliku koja se ne propušta. U paketu je fino podešen okvir koji 'jednako rado' odrađuje razne zahtjeve vozača u širokom rasponu od gradske vožnje do pravih brdskih avantura, a poneki komad opreme premašuje rekreativnu klasu i možemo je često vidjeti na skupljim biciklima. Stoga nam ne preostaje proglasiti ga best buy biciklom u rekreativnoj klasi do 5000kn.

Photo: Biker

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Giant Talon 29er 2 GE 2018
Brend: Giant
Cijena: 4.999,00 kuna
Okvir: Aluxx
Prednja vilica: SR Suntour XCR 32 Coil, RL-R 29, 100mm
Kočnice: Shimano M315 160mm
Prednji mjenjač: Shimano Alivio
Zadnji mjenjač: Shimano XT Shadow 9st
Ručice mjenjača: Shimano Alivio
Pogon: Shimano Acera M3000, 22/30/40
Sjedalo: Giant Connect Upright
Gume: Schwalbe Smart Sam, 29x2.25
Obruči: Giant GX03V
Glavčine (nabe): Giant Tracker Sport QR

Geometrija

Kut vilice (A): 69
Međuosovinski razmak (B): 1132
Dužina cijevi sjedala (C): 440
Kut cijevi sjedala (D): 73,5
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 599
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 455
Veličina bicikla: M