www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
11. Svibnja 2011.

KTM Ultra Sport (2011)

KTM Ultra Sport (2011)
8.241,00 kuna
5 fotografija

Austrijski KTM uvijek smo doživljavali kao ozbiljnu tvrtku koja se nameće tradicijom i kvalitetom prije nego dizajnom i inovacijama. Ovog puta, moramo se složiti, kolekcija za 2011. godinu nudi cijeli paket. Po onom što smo vidjeli u trgovini Bim-bike prilikom preuzimanja bicikla na test, bilo nam se vrlo teško odlučiti koji model uzeti na test. Izbor je pao na samozatajni Ultra Sport koji cijenom od 8241kn (7416.90kn s popustom) ulazi u područje opasnih bicikala koji imaju što ponuditi i pravim sportašima.
Na prvi pogled Ultra sport je čistokrvni tvrdorepi cross country bicikl čiji kutevi vilica zadovoljavaju 71°-73° pravilo već provjereno mnogo puta do sada. Neizostavan detalj koji odaje ponosno porijeklo su i narančasti detalji na okviru, sjedalu i ručicama. Pogledajmo detaljnije što se skriva ‘ispod haube’.

Okvir je izrađen od pouzdane aluminijske legure 6061 koja je danas najraširenija u industriji okvira jer nudi optimalni odnos tvrdoće, mase i cijene izrade. U slučaju našeg KTM-a, cijevi su trostruko butirane. Drugim riječima, svaka cijev okvira ima tri različite debljine ovisno o potrebi. Tako će na krajevima tj. spojevima stijenke biti deblje kao i na nekim dijelovima koji moraju trpiti veće sile. Sve je to u svrhu smanjenja mase, a da se pritom zadrži potrebna čvrstoća za dugogodišnje napore. No, glavna zanimljivost Ultra sporta je nova Dyna-sys pogonska grupa iz Shimana koja kombinira 10-brzinsku kazetu s novim, manjim, omjerima pogonskih zupčanika (42-32-24) i kazete (11-34), kako bi se izvukao maksimum i smanjili gubici snage pri čestom prebacivanju brzina. Kako tvrde u Shimanu, gdje smo imali priliku slušati o novitetima za 2011-u, sada se vozač može penjati duže u srednjem pogonskom zupčaniku te lakše i brže prebaciti nazad kad je to potrebno.
Uskoro ćemo vidjeti promjene u praksi, a dotad još spomenimo opremu poput solidne Rock Shox Recon vilice te Shimano SLX-XT mjenjača i dugovječnih Deore naba.

KTM Ultra sport je vrlo čvrst hardtail. Možemo to osjetiti na korijenju i manjim izbočinama pri bržem prelaženju. Težina od 12.2 kilograma je u okvirima klase i ne osjeti se kao nedostatak u vožnji. Položaj je izduženiji i više na sportskoj strani, a iznenađuje nas uski volan zbog kojeg se osjećamo skoro kao na treking biciklu. Cijela priča o deset brzinskoj kazeti i omjerima Dyna-sys grupe dolazi do izražaja kad staze postanu strmije. Na usponima je prebacivanje lanca na kazeti fluidnije i s manjim preskocima. Omjer 32-34 srednjeg i zadnjeg zupčanika, osim što podnosi veći uspon od dosadašnjih sistema, nakon prebacivanja u manji pogonski zupčanik (24) zahtijeva samo jednu korekciju, a ne više dvije ili tri promjene zadnjeg mjenjača. Na taj način gubi se mnogo manje na ritmu okretanja i štedi snaga što je velika stvar koju će cjeniti prosječni vozači, a pogotovo sportaši i natjecatelji. Kad tome pridodamo veliku krutost okvira i zaključavanje hoda vilice polugicom na volanu koja radi odlično te ju trenutno ukrućuje jednim stiskom, dobivamo stroj koji cijeni veliku snagu i visoke okretaje te naprosto obožava uspone.

Dyna-Sys i velika krutost okvira KTM Ultra sport čine odličnim penjačem, a munjevito i fluidno prebacivanje pružaju nivo vožnje koja prelazi potrebe rekreativaca. Tu je i spomenuta polugica Rock Shox Recon vilice koja nudi mogućnost trenutnog zaključavanja. U prilog sportu idu i Racing Ralph gume odlične trakcije i malog otpora kotrljanja. Na kraju smo shvatili da u ovom KTM-u imamo rasnog trkača koji je spreman na visoke okretaje bez okljevanja i s minimalnim gubicima snage. Namjena mu je izrazito sportska kako mu i ime sugerira, a područje djelovanja vrlo široko - od trekinga do žestokog XC-a.  Preporučamo ga vozačima sa sportskim sklonostima koji će iskoristiti njegove prednosti te ozbiljno shvatiti XC disciplinu.

NAJČITANIJE
Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Recenzije

Marin Rift Zone 29 2

16 750,00 HRK

20. Srpnja 2021.

Marinov trail promišljenim okvirom dobacuje mnogo dalje nego to njegova cijena sugerira ;)

Na vrh

Specifikacije

Naziv: KTM Ultra Sport (2011)
Brend: KTM
Cijena: 8.241,00 kuna
Okvir: Alu 6061
Prednja vilica: Rock Shox Recon SLV TK 100
Kočnice: Shimano M445 180/160
Prednji mjenjač: Shimano SLX
Zadnji mjenjač: Shimano Deore XT 10 brzina
Ručice mjenjača: Shimano SLX
Pogon: Shimano SG-X 42-32-24
Sjedalo: Ritchey
Gume: Schwalbe Racing Ralph 2.1
Obruči: Rigida Taurus
Glavčine (nabe): Shimano Deore
Težina: 12.20

Geometrija

Kut vilice (A): 71
Međuosovinski razmak (B): 1055
Dužina cijevi sjedala (C): 430
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 575