www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
26. Svibnja 2015.

Nakita Spider 9.5 27.5

Nakita Spider 9.5 27.5
4 fotografija

Austrijski brend Nakita osvaja vozače nakon prvih testnih vožnji. Serija Spider nudi XC sport kategoriju bicikla u dvije verzije kotača, a mi ćemo provozati najjače opremljenu 27-icu.

Nakita Spider 9.5 27.5 slika 1

Novi igrač na tržištu mogao bi napraviti pomutnju i presložiti odnose snaga mnogih brendova koji su već dugo tu, uljuljani i sigurni u svoju reputaciju među biciklistima. Za početak uzmimo neke vrlo bitne stvari poput porijekla, dizajna i odnosa cijena/oprema koje su do sada bile na strani Nakite, a najviše će nam reći iskustva sa staze. Testni Spider 9.5 27.5 spada u ozbiljniju klasu hardtailova što se može razaznati i samim letimičnim pogledom na bicikl. Vrlo široka gornja cijev i predimenzionirana donja cijev okvira odudaraju od ustaljenih konstrukcijskih rješenja u cijenovnom razredu, pa bismo ga vrlo lako mogli zamijeniti za karbonca.

Nakita Spider 9.5 27.5 slika 1

Tehnikalije

Ovdje se ipak ne radi o karbonu već o 6061 aluminijskoj leguri, koja takvim profilom cijevi i dobrom završnom obradom neodoljivo nalikuje na okvire izvedene monocoque tehnologijom iz jednog komada. Cijevi su dvostruko 'butirane' odnosno stanjene  kako bi se uštedilo na masi,  a u tu svrhu ugrađeni su i općeprihvaćeni patenti - Pressfit BB utisnute čašice ležajeva pogona, konusni steerer  i 'postmount' nosač čeljusti stražnje kočnice. Okvir prati zadnje trendove po integriranim sajlama i bužirima u okvir, a čak je provedeno i crijevo stražnje hidraulične kočnice. Kad smo kod sajli spomenimo onu kojom zaključavamo Rock Shoxovu Reba vilicu, a vodi do polugice na volanu. Poželjan i praktičan dodatak čije postavljanje uvijek odobravamo. Pogonska grupa i mjenjači sastavljeni su od raznih Shimanovih serija. Zadovoljstvo nam je primijetiti da u Nakiti razumiju MTB problematiku, pa se XT, osim standardnog postavljanja na mjesto stražnjeg mjenjača nalazi i na mjestu pogona. Hvalevrijedan potez koji bismo uvijek potpisali umjesto forsiranja jačih komponenti na mjenjačkom dijelu mehanike. Ovdje to radi kombinacija SLX-XT Shadow uz pomoć Deore ručica, što je i više nego solidno u ovoj klasi. Deore serija se pojavljuje na još dva mjesta na biciklu – na mjestu kočnica i na mjestu naba. Mogli bismo reći kako je to odličan komplet s pažjivo raspoređenim snagama. Valja još spomenuti Sun Ringle Inferno 25 obruče i na njima Continental X-King gume u dimenziji 27.5x2.2 inča.

Nakita Spider 9.5 27.5 slika 2

Vožnja

Za upravljačem Spidera vozač ima dojam da je na pravoj XC sport 26ici u pozitivnom smislu. Naravno da se ne bunimo na veći promjer kotača, ali ne volimo kada s njima narastu i dimenzije bicikla. Ovdje je dojam potpuno suprotan – ravni volan širine 680mm i umjerena visina čine ga dovoljno kompaktnim, a niti X-king guma ne djeluje robusno za 2.2 inča širine. Iz tog razloga Nakita je punokrvni XC, koji nema problema sa zavojima i nagibima – naprotiv. Guma je brza i svestrana, omogućuje glatko spuštanje bez iznenađenja, uz nešto slobodnije driftanje prije ulazaka u zavoj. Bicikl odlično prenosi snagu, pa su i ubrzanja u skladu s time, a tu su najveću ulogu odigrali spominjani XT pogon i ojačani donji dio okvira. Solidna zračna Reba sa svojih 100mm i 15mm osovinom dostojno je odradila posao isto kao i Deore kočnice, a obje daju odličan omjer cijene i učinka u srednjoj klasi.

Nakita Spider 9.5 27.5 slika 3

Zaključak

Više ne možemo reći da je slučajnost da nam iz Nakite redom dolaze odlični bicikli pristojne cijene. Niti Spider 9.5 nije iznimka. Njegova baza je kompaktni XC okvir odličnog prijenosa snage na kojem su promišljeno postavljene komponente u zadanom cijenovnom okviru. Odličan posao za ekipu iz Nakite. 

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

Giant Talon E+ 3 29

15 299,99 HRK

19. Siječnja 2021.

Vizualna razlika između ''običnog'' i elektro bicikla već je neko vrijeme jako tanka, ali na primjeru Talona za 2021. godinu...

Recenzije

Nakamura Catch 7.8 2018

5 119,00 HRK

08. Srpnja 2018.

Najopremljenija Nakamura u trenutnom katalogu Intersporta cijenom je još uvijek u vrlo razumnom području, a povremeno se, kao što...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Nakita Spider 9.5 27.5
Brend: Wheeler
Okvir: Alu 6061 Double Butted
Prednja vilica: Rock Shox Reba RL, 100mm
Kočnice: Shimano Deore hidr. 180/160mm
Prednji mjenjač: Shimano SLX
Zadnji mjenjač: Shimano XT Shadow 10st.
Ručice mjenjača: Shimano Deore
Pogon: Shimano XT 40/30/22
Sjedalo: Velo/Nakita Custom
Gume: Continental X-King 27,5 x 2,2
Obruči: Sun Ringle Inferno 25
Glavčine (nabe): Shimano Deore

Geometrija

Kut vilice (A): 71
Međuosovinski razmak (B): 1071
Dužina cijevi sjedala (C): 430
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 585
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 435
Veličina bicikla: 17