www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
11. Svibnja 2011.

Specialized Hardrock Sport 29 (2011)

Specialized Hardrock Sport 29 (2011)
4.299,00 kuna
6 fotografija

Po prvi put u Bikeru imamo priliku testirati bicikl renomiranog američkog proizvođača Specializeda. Bicikl je nedavno stigao kao model za 2011-u godinu, a preuzeli smo ga iz novog Concept storea tvrtke Protea Jaska. Da bi naše zadovoljstvo bilo veće, Hardrock je 29-inčna verzija iz istoimene serije pa će naši upitnici na tu temu konačno dobiti epilog. Iako su dvadesetdevetke u Americi uzele dobar dio tržišta, kod nas još uvijek bojažljivo ulaze na mala vrata. Razlog tomu je i slabija ponuda opreme i dijelova što bi se uskoro trebalo promijeniti. Hardrock je impresivan komad bicikla kada ga stavimo pored klasičnog 26inčnog modela. Veliki kotači s XC gumama djeluju zastrašujuće i izazivaju zanimanje testnog tima koji se vrlo brzo okupio, a prvi predmet interesa je bila cijena koja iznosi 4299 kuna.

Kutevi vilica na Hardrocku ostali su nepromijenjeni u odnosu na klasične XC bicikle s 26 inčnim kotačima – 71° naprijed i 73° straga. Okvir je izrađen od Specialized A1 Premium aluminija čiji sastav Specialized drži za sebe.
Mjenjačke komponente odabrane su iz Shimanovog kataloga, a sastoje se od Acera ručica, Altus prednjeg mjenjača te redizajniranog Alivia odostraga. Vilica je već poznata SR Suntour XCM V3 na bazi ulje/opruga, ali ovaj puta prilagođena 29 inčnom kotaču s 80 milimetara hoda. Za zaustavljanje ovih kotača brinu se Avid BB5 kočnice s mehaničkim diskovima i 160 milimetarskim rotorima. Fast Trak LK gume dimenzija 29 x 2.0’’ su iz vlastite kuće. Nakon pregleda opreme koju dobivamo, krenimo na ono što nas najviše zanima – kako se Hardrock ponaša u vožnji.

Staze na Medvednici koje već dobro znamo i koje smo prošli mnogo puta testnim biciklima, od pristupačnih hardtailova do najskupljih fulija, poslužit će da iskusimo narav prvog testnog Specializeda.
Prvi metri vožnje zahtijevaju nešto privikavanja s obzirom na ponešto drukčiji osjećaj i neznatno više težište. Potrebna je veća snaga za pokrenuti kotače, ali jednom kad smo postigli željeni tempo čini se kao da smo nezaustavljivi, a rijetko koja prepreka na tlu može nas izbaciti iz ritma. Vožnja je puno udobnija zato što veliki kotači anuliraju male i umjerene neravnine, pa nam se čini da je i trakcija na nivou full suspension bicikala. Zbog toga sumnjamo da ćemo vidjeti 29-ke u kombinaciji sa stražnjom suspenzijom. Prednja vilica sa svojih ‘samo’ 80 milimetara hoda dobro je odradila zadaću uz pomoć već spomenute sposobnosti kotača da ‘preuzmu’ dio njenog posla. Kada tempo malo opadne i vožnja postane prilično spora, osjetili smo smanjenu okretnost prednjeg kotača na račun nešto veće mase i promjera. U konačnici su i početna ubrzanja nešto slabija, ali zato usporedbe nema kad su u pitanju duže ture s visokim tempom i teškim terenima. Tada sve prednosti izlaze na vidjelo i višestruko nadoknađuju početni nedostatak.
Vozači iz testne skupine vrlo su teško hvatali zaostatak za Hardrockom kada bi se staza ‘otvorila’.

Naša testna vožnja otkrila je mnogo prednosti i pokoji nedostatak Hardrocka Sport 29. Najveću prednost vidimo u velikom komforu bicikla koji odlično radi s 80 milimetarskom vilicom. Nema  toliko tvrdih udaraca prenešenih s tla, a tu je i bolja trakcija na zemljanim terenima nego na biciklima slične cijene. Ugrađena oprema solidna je za rekreativnu sport klasu u koju svrstavamo naš Specialized. Manji nedostatak u vidu slabijeg početnog ubrzanja zbog nešto više rotacione mase rado ćemo kompenzirati s lakim održavanjem brzine i višeg ritma vožnje, što će posebno doći do izražaja na dužim turama. Zbog toga ga preporučamo maratoncima, dugoprugašima koji vole visok ritam vožnje i ljubiteljima brzine koja se na hardrocku lako nabire, a dobro će se snaći i među urbanim biciklistima koji dnevno rade mnogo kilometara po gradskom asfaltu. Na kraju, možemo reći da su prednosti očite i da je Specializedova 29-ka zagolicala našu maštu, te će sigurno pronaći svoju publiku željnu promjena u svijetu 26 inčnih MTB-a.

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Specialized Hardrock Sport 29 (2011)
Brend: Specialized
Cijena: 4.299,00 kuna
Okvir: Specialized A1 Premium Alu
Prednja vilica: SR Suntour XCM V3 80mm
Kočnice: Avid BB5 160mm
Prednji mjenjač: Shimano Altus
Zadnji mjenjač: Shimano Alivio
Ručice mjenjača: Shimano Acera
Pogon: SR Suntour Octalink
Sjedalo: Specialized XC
Gume: Specialized Fast trak LK 29 x 2.0
Obruči: Alex RHD 29’’
Glavčine (nabe): Specialized Stout
Težina: 13.70

Geometrija

Kut vilice (A): 71
Međuosovinski razmak (B): 1105
Dužina cijevi sjedala (C): 483
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 581