www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
25. Studenog 2018.

Top Fuel 9.8 SL

Top Fuel 9.8 SL

Kako se ponaša jedan profić u rukama amatera - hard test Trek Top Fuel 9.8 Project One.

Top Fuel 9.8 SL slika 1

Evo nas na početku još jednog hard testa gdje ćemo do početka sezone donijeti konačan zaključak o Trek Top Fuel 9.8 SL modelu. Ono što trebamo napomenuti je činjenica da ovo već spada u trkačku kategoriju bicikla, full karbon od glave do pete. Možda bi se moglo dodati još par stvari na listu za karbonske dijelove, ali okvir, kotači, cijev sjedala, sjedalo i volan su karbonski. Cijeli bicikl je težak bez pedala 10.9kg. Ovo je bicikl za napredne vozače koji su članovi nekih klubova i često su na treningu i često se natječu. Pogledajmo kako se ovakav bicikl ponaša u rukama rekreativca. Da li ima smisla ići na ovakav potez i postati vlasnik XC karbonca.

Top Fuel 9.8 SL slika 1

Prvi dojmovi su svakako impresivni, ali imamo svoje stavove o tome. Bicikl je izrazito krut i potrebno je iskustvo i tehnika za upravljanje. Geometrija je po mjeri i nema potrebe za dodatnim nadogradnjama po pitanju lule volana ili sjedala. Imajte na umu da testiramo gotovo trkaći bicikl kao rekreativci koji bi možda voljeli imati ovako nešto za gušt. Vratimo se na vožnju, dakle potrebno je znati tehniku, potrebno je raditi s nogama na spustu i ovaj bicikl će ostalo odraditi savršeno. Grip na gumama je fascinantan. Osjećaj kompaktnosti okvira i kotača s podlogom daje popriličnu sigurnost. Zbog svoje krutosti određeni tereni se čine malo teži, ali nakon par sati vožnje polako ćete ući u mod u kojem se doista lako upravlja. Uspon je čista zabava, gotovo da ide sam. Uz relativno malo napora se savladavaju tehnički usponi i trakcija prednjeg kotača na usponima je impresivna. Upravljivost na usponu i potisak na pedale je trenutno prenesen na podlogu. Svaki i najmanji napor potiska na pedalama se osjeti na podlozi i na pokretnosti bicikla.

Top Fuel 9.8 SL slika 2

Grupa Sram NX 1*12 je i više nego dovoljna kombinacija za ono što je potrebno prilikom najoštrijih uspona. Minolink koji se nalazi na klackalici smo podesili da još više naginje XC geometriji, da je Kut vilice s podlogom otvoreniji odnosno pad vilice na podlogu strmiji. Potrebno je zabacivanje iza sjedala kod spusta gdje se nalaze veće tehničke prepreke jer zbog lakoće bicikla, inercija nije dovoljna, potrebno je tehnicirati odnosno tijelom upijati podlogu za postizanje tečnosti spusta.

Top Fuel 9.8 SL slika 3

Remote Lockout obje suspenzije na volanu radi brzo i precizno. O radu suspenzija ćemo na široko pisati u idućim brojevima, ali ovako ukratko zaključujemo da Fox reactiv radi besprijekorno, a prednju vilicu za sada opisujemo kao malo krutu u odnosu na ono što bismo željeli.

Top Fuel 9.8 SL slika 4

Nakon slaganja, bicikl je bi tih, na mahove krckav, ali nakon podmazivanja headset-a i to je nestalo. Sjedalo s karbonskim railovima spada u perolaku kategoriju i za divno čudo izrazito je ugodno iako jako čvrsto i tvrdo. Za sada smo ga vozili po XC stazama i doista zahtjevnim trailovima te na jednom maratonskom krugu od 40ak kilometara. Za maratone se pokazao iznenađujuće udoban iako se to od njega nije očekivalo.

Top Fuel 9.8 SL slika 5

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Recenzije

Marin Rift Zone 29 2

16 750,00 HRK

20. Srpnja 2021.

Marinov trail promišljenim okvirom dobacuje mnogo dalje nego to njegova cijena sugerira ;)

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Top Fuel 9.8 SL
Brend: Trek
Okvir: OCLV Mountain Carbon main frame
Prednja vilica: Fox Performance 32 Float, Step Cast
Stražnji amortizer: Fox Performance Float, RE:aktiv XC 2-position damper
Kočnice: SRAM Level TLM hydraulic disc
Prednji mjenjač: -
Zadnji mjenjač: SRAM GX Eagle, Roller Bearing Clutch
Ručice mjenjača: SRAM GX Eagle, 12 speed
Pogon: SRAM Stylo Carbon Eagle, 32T
Sjedalo: Bontrager Montrose Elite, hollow titanium rails
Gume: Bontrager XR2 Team Issue
Obruči: Bontrager Kovee Elite 23
Glavčine (nabe): Boost110/Boost148
Težina: 10,93

Geometrija

Kut vilice (A): 70
Međuosovinski razmak (B): 1111
Dužina cijevi sjedala (C): 419
Kut cijevi sjedala (D): 68,5
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 577
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 435
Veličina bicikla: 17,5