www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
13. Listopada 2015.

Trek DS 8.2

Trek DS 8.2
3.599,00 kuna
4 fotografija

Početni model iz Trekove Dual Sport kategorije ima nekoliko aduta koji bi mogli presuditi u njegovu korist.

Nakon vožnje najopremljenijeg DS-a 8.6 početkom godine, sada imamo priliku isprobati kako se sa zahtjevima za univerzalnim biciklom nosi prvi model u seriji cijene 3600 kuna. Ukupno ih je pet u ponudi, a ukoliko izuzmemo osnovni paket opreme, ostaje nam moderno oblikovani okvir i primamljiva završnica kojoj teško možemo odrediti cjenovnu kategoriju. Velika većina današnjih vozača još uvijek primarno po inerciji odabire MTB bicikle, iako će kao osnovni teren koristiti ceste i povremeno skrenuti na kakvu zemljanu podlogu.

Trek DS 8.2 slika 1

Baš iz tih razloga nastali su Dual Sport bicikli koji svojom geometrijom nude mnogo više komfora i udobnosti u gradskom pedaliranju, a zahvaljujući ponekom konstrukcijskom triku odraditi će i off-road avanturu ili pokoji singletrack. Naravno, osnovna prednost su mu 28 inčni kotači stvoreni da se lako vrte i bolje upijaju neravnine, pa su s vremenom evoluirali u 29ke i osvojili MTB disciplinu. Trek se konstrukcijom DS okvira odlučio jasno distancirati od MTB ergele, pa tako ovdje imamo zanimljivo izvedenu gornju i donju cijev sa ‘slope’ detaljem koji ga izdvaja iz mase ostalih dizajna. Alpha Gold Aluminium legura trebala bi osigurati dovoljno čvrstoće da se bicikl osjeća ‘kod kuće’ i na neravninama te da bude dovoljno lagan u gradskim jurnjavama. Posebnost okvira je mogućnost nadogradnje Trekovim Duo Trap S senzorom zaduženim za bežični prijenos podataka na ciklokompjuter ili smartphone u svrhu analize treninga ili podataka s vožnje.

Trek DS 8.2 slika 2

S obzirom na cijenu ovdje je izostala hidraulika i diskovi na mjestu kočnica te je upotrijebljena kombinacija solidnih Tektrovih V-brake kočnica i Shimanovih ručica. U skladu s tim je i pogonska grupa sa Shimano Altus-Tourney mjenjačima, a ukupno nude 21 stupanj prijenosa. Vilica je standardan odabir u cross/trekking disciplinama, SR Suntour NEX s oprugom, a nudi 63mm hoda i podešavanje tvrdoće. Za kotače se pobrinuo Bontrager iz svog kataloga – obruči AT-750 potpomognuti su Formulinim nabama, a za kontakt s podlogom se brinu LT1 gume u dimenziji 700x38c.

Trek DS 8.2 slika 3

Bicikl u vožnji nudi opušten položaj, ali s dovoljno rezerve za aktivniju vožnju. Vrlo dobro ubrzava i drži viši tempo vožnje uz stabilnost potrebnu na dugim ravnim dionicama. Okretan je i lagan, a izlazak s ceste omogućen je amortizirajućom vilicom i Bontragerovim LT1 gumama. One su brze i malog otpora kotrljanja, pa će sigurno držati sve dok su podloge tvrde i suhe. Ograničenja na brdu postavljena su baš navedenim dvojcem guma i vilice, a sve dok su očekivanja u sferi rekreacije, odraditi će ih bez prigovora.

Dual Sport koncept se već pokazao kao zanimljiv i upotrebljiv u skupljim verzijama, a sada 8.2 pokazuje da može biti i pristupačan. Dobar okvir, veliki kotači i univerzalna geometrija neke su od prednosti, pa ga možemo preporučiti vozačima koji se ne žele ograničiti samo na cestu, već ostavljaju prostora bijegu u prirodu.

Trek DS 8.2 slika 4

Photo: Biker

 

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Trek DS 8.2
Brend: Trek
Cijena: 3.599,00 kuna
Okvir: Alpha Gold Aluminium
Prednja vilica: SR Suntour NEX, 63mm
Kočnice: Tektro V-brake/ Altus ručice
Prednji mjenjač: Shimano Tourney
Zadnji mjenjač: Shimano Altus 7 st.
Ručice mjenjača: Shimano Altus
Pogon: Shimano M131 48/38/28
Sjedalo: Bontrager SSR
Gume: Bontrager LT1 700x38c
Obruči: Bontrager AT-750
Glavčine (nabe): Bontrager AT-750

Geometrija

Kut vilice (A): 71
Međuosovinski razmak (B): 1095
Dužina cijevi sjedala (C): 417
Kut cijevi sjedala (D): 74
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 590
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 455
Veličina bicikla: M