www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
03. Rujna 2014.

Trek Superfly 9 (2015)

Trek Superfly 9 (2015)
4 fotografija

U Češkoj smo na danima Treka za 2015. godinu dobili priliku isprobati i njihov popularni Superfly, hardtail koji je definitivno njihov adut za natjecateljske vode. Otvorili smo dušu i dali svoj dojam o njemu, a na vama je da procijenite želite li štedjeti za ovakvog brdskog sprintera.

Trek je pitanje problematike promjera kotača riješio na sebi svojstven način, tako da su 27.5" verzije dostupne u veličini od 15.5" kada govorimo o veličini okvira, a svi ostali modeli  Superflyja su 29’’. Ima logike, ali dovodimo u pitanje mogućnost izbora. Ukoliko smo željeli sami birati želimo li natjecateljski bicikl manjih kotača to nećemo moći. Možda nije ni bitno. Dakle, mi testiramo 29ku Superfly 9 u najjačoj aluminijskoj inačici, pa pogledajte što smo zabilježili.

Trek Superfly 9 (2015) slika 1

Geometrija je izmijenjena u odnosu na prošlogodišnje modele, centar gravitacije je niže postavljen i udaljenost od osovine pogona do osovine stražnjeg kotača (CS) je nešto manja, čime bi se trebalo dobiti na agilnosti bicikla. Okvir je od Trekovog Alpha Platinum aluminija koji je ujedno i najjači u ponudi, stoga očekujemo lagan, ali krut bicikl. Stražnji nosači kotača (dropout) su zatvorenog tipa što će dati dodatan naglasak kompaktnosti kompletne stražnje vilice i kotača. Sajle su vođene unutar okvira, a hidraulika se još uvijek nalazi vani. Bilo bi elegantnije da je unutra ali za to ćemo se morati još malo strpiti.  29’’ inačice imaju sveprisutnu G2 geometriju s prilagođenim offsetom vilice (51mm). Konusna glava volana (HT) već je uobičajena na Superflyju, a glavno obilježje je naglasak na boljoj upravljivosti. Za SF 9-ku, kada već govorimo o upravljivosti, odabrana je RockShox-ova vilica SID RL, naravno sa zračnom oprugom. Ona stoji vrlo visoko na ljestvici natjecateljskih vilica, a kod Treka ju odlikuje i već spomenuti offset te konusni steerer prilagođen glavi okvira. Kotač je učvršćen Maxle Lite sistemom što opet ima veliku ulogu u krutosti vilice i samoj upravljivosti bicikla. Time se vertikalno krivljenje kotača kod bočnih opterećenja umanjuje, a tako postiže i kompaktnost te preciznost kod odabira smjera. Vilicu je moguće zaključati polugom sa volana, a hoda je 100 milimetara. Još jedna od velikih novosti za Superfly je i pogon 1×11 što znači jedan zupčanik sprijeda, a 11 na kazeti kotača. Tako smo se riješili dodatnog opterećenja na lijevoj ruci. Ono što bi nekima tu moglo stvarati problem jest dobar odabir prednjeg lančanika kako bi prijenosni omjeri odgovarali vašem stilu vožnje odnosno potrebama ovisno o stazi koju ste odabrali. Za prijenos je sada zadužen samo stražnji mjenjač i to Sram X1 Type 2 što označava opremljenost kvačilom radi mirnijeg i preciznijeg rada. Shifter koji će biti odgovoran za kvalitetu upravljanja prijenosom je Sram X1.

Trek Superfly 9 (2015) slika 2

Osim Shimanovih XT kočnica i spomenute prijenosne grupe te vilice, ostale komponente poput kotača, cijevi sjedala, sjedala i volana su iz Bontragerovih natjecateljskih linija.     

Vožnja

Na obližnjem brdašcu nedaleko samog centra češkog gradića Mikulova, na granici s Austrijom, prostire se kratka, ali dinamična biciklistička staza pogodna za testiranje naših novih bicikala. Ovdje smo testu podvrgnuli i Superfly 9-ku. Na prvu smo konstatirali kako je bicikl vrlo tvrd i kompaktan, ali stoga izuzetno vozljiv. Takav osjećaj često nam pružaju Giant bicikli, a nerijetko i Trek. Ovdje se radi o natjecateljskoj geometriji koja je izuzetno dobro izbalansirana za mješovite vrste terena koje uključuju uspone, tehničke sekcije, zahtjevne spusteve s brzim promjenama smjera. U tom segmentu 'devetka' je briljirala.  Sramov prijenos ipak je pokazao svoje pravo lice, brzo smo zaboravili kako je to koristiti ručicu prednjeg mjenjača, a promjene stupnja prijenosa izuzetno su precizne i pod punim opterećenjem. Lijeva ruka bila je zadužena samo za upravljanje zaključavanjem vilice i to je doprinijelo kvaliteti upravljanja, a i većoj koncentraciji u vožnji. Bontragerove gume su se na suhoj i tvrdoj zemljanoj podlozi pokazale solidnima, ali pitanje si postavljamo što kad nastupe uvjeti blata i kiše. Budući da naše  ljeto obilježava vrlo promjenjivo vrijeme, možda je došlo vrijeme da se više pozabavimo s gumama za mokro.  

Trek Superfly 9 (2015) slika 3

Zaključak

Superfly 9 nas je u ovoj kratkoj dionici svojim voznim osobinama zabavio, a iako je predviđen za profesionalce, na njemu će moći uživati i napredni rekreativci koji žele još više akcije. Željno ga iščekujemo u dućanima i na malo duljem testu.

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Trek Superfly 9 (2015)
Brend: Trek
Okvir: Alpha Platinum Aluminium
Prednja vilica: RockShox SID RL
Stražnji amortizer: -
Kočnice: Shimano Deore XT hydraulic disc
Prednji mjenjač: -
Zadnji mjenjač: SRAM X1, Type 2
Ručice mjenjača: SRAM X1, 11 speed
Pogon: SRAM X1 1400 X-Sync, 32T
Sjedalo: Bontrager Evoke
Gume: Bontrager XR1 Team Issue, Tubeless Ready
Obruči: Bontrager Mustang Pro Tubeless Ready
Glavčine (nabe): -

Geometrija

Međuosovinski razmak (B): 1103
Dužina cijevi sjedala (C): 419
Kut cijevi sjedala (D): 72,5
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 625
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 435
Veličina bicikla: 17,5