www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
13. Siječnja 2013.

Univega Alpina HT 29.1

Univega Alpina HT 29.1
4.882,50 kuna
3 fotografija

Kao specijalist u rekreativnom segmentu, Univega iznenađuje novom 29-kom, svojim adutom u srednjoj rekreativnoj klasi. U ovoj kategoriji će iduće godine biti najveća gužva među konkurencijom, a Alpina HT 29.1 početni je model u seriji s cijenom od 5425 kuna. Dizajn Alpine nimalo ne zaostaje za trenutnim svjetskim trendovima, a koliko je konkurentan na XC stazi pokazat će nakon nekoliko krugova našeg domaćeg terena u jaskanskoj šumi. Detalj koji će svatko odmah primijetiti je fluorescentni Jagwire bužir zadnje kočnice, koji ‘razbija’ tamnu siluetu okvira i čini bicikl mnogo atraktivnijim. Tek što je nova Univega stigla u Dsg trgovinu, otuđili smo je iz ruku prodavača i krenuli prema odredištu. 

Univega Alpina HT 29.1 slika 1

Kao i ostali proizvođači u ovoj klasi, Univega koristi dvostruko butiranu aluminijsku leguru 6061 iz koje je nastao okvir s dosta ukošenom gornjom cijevi. Bicikl je dugačak, što je vidljivo i na papiru (1097mm međuosovinski razmak), pa bi se to trebalo odraziti na stabilnost u vožnji. Rekreativna oprema sačinjena od Shimanovih Acera ručica i prednjeg mjenjača te Deore zadnjeg mjenjača nudi 9x3 prijenosnih omjera, što je i više nego dovoljno za one s brdskim apetitima. Tu su još Suntourova XCR vilica i Tektro HDC hidraulične kočnice kao bitni elementi za nesmetano uživanje neravnim terenima. Odabir Schwalbe Smart Sam guma u dimenziji 29x2.10, kao prve ugradnje, otkriva nam da su tvorci Univege željeli postići jednako dobre osobine na svim vrstama podloga, a o tome možemo detaljnije tek kada ga provozamo.

Vožnja blatnom XC brdskom stazom jedan je od osnovnih uvjeta prije nego li damo sud o biciklu, ali i pitanje vremenskih prilika, koje su dobro natopile zemlju noć prije ovog testa. Tako je Univega s proizvodnih traka završila odmah u dubokom blatu. Alpina HT 29.1 dobro se nosila s mekanim terenom i djelovala vrlo sigurno pri bržoj vožnji ravnim dionicama, ali bi problem nastao na uzbrdici kada bi se gume natopile blatom i izgubile grip. Schwalbe Smart Sam jednostavno nisu dovoljno agresivne za ovakav teren. Mjenjači će solidno odraditi umjerene sportske izazove, dok veliki kotači sami po sebi amortiziraju dio neravnina, pa je vilica rasterećena od onih sitnih i brzih, neugodnih udaraca na 26-icama. Geometrija je prijateljska naspram vozača, a duga gornja cijev okvira zahtijevat će ispružene ruke. To će nešto otežati nagle promjene smjera, pa ga ne bismo preporučili za obaranje brzinskih rekorda na zavojitom singletracku. Naprotiv tomu, Alpina će biti brza na dugim, ravnim dionicama ili maratonskim vožnjama, a mnogo joj više odgovaraju tvrde podloge poput suhe zemlje ili makadama.

Univega se vraća na velika vrata. Još uvijek je najzanimljivija u donjem cijenovnom razredu, ali ima što ponuditi. Alpina HT je uzbudljiva univerzalna 29-ka za malo novaca, koja se najbolje snalazi na tvrdoj zemlji ili cesti. Zbog ugodnog položaja i svojih gabarita bit će idealna onima koji preferiraju duge vožnje ili brze i duge ravne dionice. Zbog guma malog otpora kotrljanja odlično će poslužiti i u gradu. 

Univega Alpina HT 29.1 slika 1

Univega Alpina HT 29 2013
Čini mi se da se Univega na Hrvatskom tržištu do sada u najvećoj mjeri prezentirala kroz jeftinije modele. Alpina HT 29 model je koji je prema kvaliteti opreme i voznim osobinama na prijelazu iz niže u višu klasu pa će vjerujem i zainteresiranih za njega itekako biti. Nadamo se da ću se na jednom od idućih testova sresti i sa još jačim modelima iz Univeginog sve zanimljivijeg asortimana.

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Univega Alpina HT 29.1
Brend: Univega
Cijena: 4.882,50 kuna
Okvir: 6061 Alu
Prednja vilica: SR Suntour XCR
Kočnice: Tektro HDC 300 hidr.
Prednji mjenjač: Shimano Acera
Zadnji mjenjač: Shimano Deore 9 brz.
Ručice mjenjača: Shimano Acera
Pogon: Shimano FC-M431
Sjedalo: Concept
Gume: Schwalbe Smart Sam 29x2.10
Obruči: Concept
Glavčine (nabe): Black Comp

Geometrija

Kut vilice (A): 72
Međuosovinski razmak (B): 1097
Dužina cijevi sjedala (C): 480
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 622