www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
24. Rujna 2014.

Univega Summit 29

Univega Summit 29
7.199,00 kuna
5 fotografija

Univega je bila jedan od prvih brendova s kojima smo se susreli pri ulasku u svijet brdskih bicikala! Ne možemo protiv nostalgije!

Počeci Univege datiraju negdje na početak 70-ih godina prošlog stoljeća, pa možemo reći da je prisutna od samih početaka MTB revolucije, a ime Univega postalo je sinonim za pristupačan, ali kvalitetan bicikl. Model kojeg imamo na testu cilja na nešto zahtjevniju skupinu vozača i upravo je stigao s proizvodnih traka. Nudi nešto viši rang opreme na bazi sagrađenoj oko 29 inčnih kotača, dok ostali 29-eri iz Summit serije počinju cijenom od oko 3.500,00 kn za najslabije opremljen model 3.0, a završavaju baš sa Summitom 7.0 koji se nudi po 7.199,10 kn s popustom (7.999,00 kn puna cijena).

Tehnikalije 

Pogled na okvir otkriva korak više u nastojanjima Univege da zadovolji kupce. Strma gornja cijev okvira kakvu koristi Summit nije novost u dizajnu MTB hardtailova, već se njome htjelo naglasiti sportsko srce i dinamične osobine okvira koje tek treba dokazati na stazi.

Univega Summit 29 slika 1

Ono što je zanimljivo kod ove aluminijske izvedbe je završna obrada plastifikacijom u boji, odličnim načinom da se zaštiti okvir od habanja i udaraca koji će, prije ili kasnije, nastati kod svakog bicikla korištenog na brdskim stazama. Osim što vrlo dobro štiti, daje drugačiji osjećaj pod prstima, a tu je i zajamčena atraktivnost u paketu. Univega nudi više nego solidan paket opreme u zadanoj cijeni počevši s RockShox 30 Gold vilicom sa zaključavanjem na volanu i 100mm hoda.

Univega Summit 29 slika 2

Tektrove hidraulične Gemini kočnice nalazimo samo kao OEM, tj. nisu dostupne u prodaji već samo kao već ugrađene na bicklima, a dolaze sa 180/160mm diskovima te spadaju u sredinu ponude Tektroa.

Univega Summit 29 slika 3

Kada govorimo o pogonskim komponentama i mjenjačima, ovdje dominira Sram u 10-stupanjskoj varijanti. Tu je S1000 pogon sa 44/33/22 zupčanicima uz X7 ručice i X9 prednji i zadnji mjenjač. Dovoljno za ozbiljnu brdsku vožnju i više od toga. Trakcija će biti povjerena Schwalbeovim Rapid Rob gumama.

Univega Summit 29 slika 4

Vožnja

Odmah na početku moramo istaknuti da je Summit daleko od početnih modela Univege na koje smo navikli. Radi se o vrlo agilnom sportašu-rekreativcu dobrog odnosa krutosti i mase. Ovdje mislimo na opći dojam okvira u brdskim uvjetima kada se nešto požesti tempo i jače nagazi pedale. Školski kutevi vilice daju dojam okretnosti i ‘poslušnosti’ prednjeg kotača u praćenju naših zamisli, a tek visina volana ne dopušta da se poistovjetimo s nekim rasnim trkačima. Nemamo zamjerki na komponente pogona i mjenjače, a niti vilica ne iskače iz okvira zadanog ukupnom cijenom bicikla te nudi dobru kombinaciju osjetljivosti i mirnoće.

Univega Summit 29 slika 5

Sistem zaključavanja je tijekom testa radio besprijekorno i bio vrlo koristan kada je teren to zahtjevao. Rapid Rob gume mogu proći u kombinacijama više raznih terena i gradskim cestama kada do izražaja dolazi njihova univerzalnost, ali bismo za ljubitelje brda ipak preporučili neku namjensku gumu s više trakcije na zemlji ili bržu gumu za XC fanatike.Summitje dosta dobro odradio sve brdske zadatke, ali je ipak u skladu s konstrukcijom svoje najbolje pokazao na bržim, ravnim dionicama i singletrackovima kada do izražaja dolazi stabilnost i agilnost.

Univega Summit 29 slika 6

Zaključak

Mnogo sporta za umjerenu mogao bi biti slogan Univege Summit 7.0. Iako spada u gornji dio rekreativne klase, ovaj bicikl nema se čega sramiti pred sportašima top brendova, pa ukoliko ne patite od zvučnih imena dobit ćete vrlo dobru vrijednost za svoj novac. Naravno, vizualni dojam isto tako igra veliku ulogu pri odabiru te ga ostavljamo svakom na procjenu, a mi možemo samo ustvrditi da se radi o zanimljivom 29-eru solidne opreme i završne obrade s plastifikacijom okvira kao oblikom posebnosti u današnje vrijeme. 

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Univega Summit 29
Brend: Univega
Cijena: 7.199,00 kuna
Okvir: Alu
Prednja vilica: RockShox 30 Gold TK RL, 100mm
Stražnji amortizer: Tektro Gemini, 180 mm / 160 mm
Kočnice: Tektro Gemini, 180 mm / 160 mm
Prednji mjenjač: Sram X9
Zadnji mjenjač: Sram X9 10 st.
Ručice mjenjača: Sram X7
Pogon: Sram S1000 44/33/22
Sjedalo: Concept EX
Gume: Schwalbe Rapid Rob 29x2.25’’
Obruči: Concept
Glavčine (nabe): Concept SL

Geometrija

Kut vilice (A): 70
Međuosovinski razmak (B): 1113
Dužina cijevi sjedala (C): 480
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 600
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 447
Veličina bicikla: M