www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Svibnja 2008.

Norco Sasquatch (2008)

Norco Sasquatch (2008)
5 fotografija

Kanadski Norco performance bikes proizvodi bicikle od daleke 1964. godine. Danas broji više od 150 zaposlenih, a bicikle prodaje putem 25 distributera diljem svijeta. Uz našeg Mislava Mironovića, u Norco factory teamu nalazi se i jedan od najboljih trial vozača današnjice – Ryan Leech.
Bicikl koji smo dobili od Marko-projekta na test, spada u, kako to Kanađani zovu, ‘Shore hardtail’ seriju. North shore stil karakterističan je za Vancouver i sjevernu obalu Kanade, gdje su zbog nepristupačnog terena vozači gradili uske mostiće kako bi se polako vozili preko močvarnih i blatnih dijelova. Takvi bicikli, u koje spada i Sasquatch, morali su biti okretni, stabilni i spremni podnijeti velike dropove. Sasquatch definitivno ostavlja dojam kompaktnog i čvrstog, ali uz to nudi i mnogo stila. Prošaran je stiliziranim grafikama koje se čak nastavljaju i na sjedalo iz istoimene serije, dok bi ugrađena oprema trebala biti dostatna i za najveće prepreke.

Okvir Sasquatcha izrađen je od aluminijske legure 6061 dok je donja cijev (Down tube – DT) hydroformirana, što bi značilo da je obrađena jakim mlazom vode s unutarnje strane. Takvom obradom unutarnje stijenke, postiže se veća čvrstoća, a masa se smanjuje te se pri tome ne mijenja vanjski oblik cijevi. Vilica zatvara kut od 67 stupnjeva s podlogom, što je karakteristično za freeride bicikle poput ovoga. Marzocchieva vilica 55R hoda je 160 milimetara te je opremljena vijkom za podešavanje brzine povrata (Rebound). Također je opremljena zračnim ventilom kojim je omogućeno podešavanje tvrdoće. Syncros je Norcov izbor za volan, lulu volana i cijev sjedala. Sjedalo iz Norcove ponude Shore s grafikom je kratko te se odlično stapa s okvirom. Truvativov pogon Hussefelt opremljen je malim i srednjim lančanikom te štitnikom za iste popularno zvanim „Bash“. Osovina pogona također je Truvativova, model Howitzer s industrijskim ležajevima. Shimanov Deore zadnji mjenjač u „long cage“ izvedbi odabran je za mijenjanje brzina, no problem bi moglo predstavljati udaranje po okviru pri doskocima, ali i za to postoji rješenje. Prednji mjenjač je Shimanov Alivio te su, kako prednji tako i zadnji, upravljani (shifterima) ručicama Alivio. Za sigurnost će se brinuti Shimanove hidraulične kočnice Alivio sa 7 inčnim diskovima. Kotače je Norco sastavio odabirom WTB masivnih obruča s duplom stijenkom namijenjenih za freeride, DT swiss žbica te 20 milimetarske prednje KR glavčine (nabe) i Shimanove zadnje glavčine. Spomenimo još i dobro nam poznate Kendine gume Nevegal debljine 2.3 inča poznate po dobroj trakciji, zavidnom izgledu i velikom otporu pri kotrljanju. Ako uzmemo u obzir da je uloga ovog bicikla gravitacionog karaktera, otpor nam neće stvarati problem.
Sasquatch je od dolaska u redakciju izazvao dosta pažnje svojim ‘North shore’ stilom. U masi bicikala najčešće je upravo Norco bio primijećen i komentiran, a to nam dosta govori o uspjehu dizajnerskog tima. A vozne osobine? Baš onakve kakve su potrebne na mostićima Vancouvera. Bicikl je jedan od najokretnijih koje smo imali priliku voziti. Izvrstan balans pri malim brzinama omogućavaju kut od 67 stupnjeva i mali međuosovinski razmak. U prilog tomu ide i širok volan s kratkom lulicom.
Ostatak opreme biran je kako bi izdržao poveća naprezanja karakteristična za freeride disciplinu. Već dobro poznati Marzzochi 55R, masivni Hussefelt pogon od Truvativa i WTB obruči izdržat će napore koje će, isto tako, pratiti masivni aluminijski okvir. Tvrdoća okvira priča je za sebe, tako da je pri brzim spustovima sve ovisilo o količini udaraca koje su naše noge mogle amortizirati s podloge. Poskakivanje zadnjeg kraja na brdskim stazama odlika je svakog hardtaila, pogotovo ako je ovako čvrst kao Sasquatch. Na kraju, zaključujemo da Sasquatch odskače iz sličnog društva. Prednjači stilom, čvrstoćom okvira i dovoljno kvalitetnom opremom u koju ćete imati povjerenja.
NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Norco Sasquatch (2008)
Brend: Norco
Okvir: Ali 6061
Prednja vilica: Marzocchi 55 R 160 mm
Kočnice: Shimano M485
Prednji mjenjač: Shimano Alivio
Zadnji mjenjač: Shimano Deore
Ručice mjenjača: Shimano Alivio
Pogon: Truvativ Hussefelt 22/32
Sjedalo: Norco Shore
Gume: Kenda Nevegal 2.3
Obruči: WTB Dual Duty FR disc
Glavčine (nabe): KR/Shimano

Geometrija