www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Travnja 2015.

KTM Lycan 272

KTM Lycan 272
19.900,00 kuna
5 fotografija

Nakon najave i predstavljanja u jednom od prošlih brojeva, KTM Lycan 272 stigao je u redakciju na testiranje.

Lycan je KTM-ov adut u trail kategoriji s ostalih 10 Lycan modela u ponudi, od natjecateljskih s XTR i XX1 opremom do ulaznih s Deore/SLX grupom, a tu su i LT (Long Travel) modeli s produženim hodovima suspenzija (160mm). Predmet našeg testa nalazi se hijerarhijski u samoj sredini serije, a za njega je potrebno izbrojati 16.915 kuna ili 19900 ukoliko ne plaćate gotovinom. KTM je napravio odličan posao kada je kolekcija 2015. u pitanju, pa Lycan izgledom naprosto plijeni pažnju i ubrzava puls biciklistima još dok stoji i čeka vozača. Sjećanja su još svježa na vožnju slabijeg, ali odličnog 273, pa pogledajmo što nudi jači Lycan!

KTM Lycan 272 slika 1

Tehnikalije

Ako ostavimo izvanredan dizajn i grafike po strani, ostaje nam trostruko butirani aluminijski okvir konstruiran da zadovolji trail zahtjeve s Pro Damping 2 sustavom suspenzije od 130 milimetara. KTM je pionir na području 'floating' suspenzije i pripisuju mu se zasluge za prvu konstrukciju tog tipa. Kod Lycana su u glavnim ulogama Fox Float amortizeri s CTD postavkama podešavanja i Boost Valve ventilom, koji 'uskače' kada se pojavi potreba za velikim i brzim hodom, kod npr. doskoka ili tupih udaraca velikih prepreka o kotač. Ručica na volanu omogućuje upravljanje vilicom, ali ne i stražnjim amortizerom što bi bilo iznimno praktično u vožnji.

KTM Lycan 272 slika 2

Kut na prednjoj vilici umjerenih je 69° za trail bicikl što je vrlo konzervativno s obzirom da neki proizvođači idu do čak 65° što je već u domeni downhill bicikala.  Lycan je mnogo bliži XC postavkama i pritom je prilično dugog međuosovinskog razmaka (1118mm), ali umjerenog chainstaya (435mm), pa s nestrpljenjem očekujemo isprobati ovu postavku na stazi. Njegovom opremom dominiraju Shimanove XT komponente u 3x10 stupanjskoj varijanti (mjenjači, pogon) uz XT kočnice sa 180mm rotorima i DT Swiss nabama. Sprijeda je 15mm Thru axle osovina, a na stražnjem kotaču 12 milimetarska u korist krutosti na kotačima, a ne zaboravimo niti neizostavni konusni steerer i Pressfit BB u istoj funkciji. Sve navedeno rezultiralo je ukupnom masom bicikla od 13.11 kg što je solidan rezultat u klasi.

KTM Lycan 272 slika 3

Vožnja

Na stazi Lycan 272 pokazuje da nije šminker već sredstvo za znalce, koji žele savladati stazu s najboljim mogućim vremenom. Trakcija je na najvišem nivou zahvaljujući skladnom radu vilice i amortizera uz pomoć 'Pro Damping ' sistema s uglađenom krivuljom rada i gotovo nemoguće ga je dovesti u područje gdje će pokazati nesigurnost. To omogućuje opuštenost i sigurnost pri najvećim preprekama i doskocima, a uz pomoć Rocket Ron guma omogućeni su krajnji nagibi i ulasci u zavoje. Zatvoreniji kut vilice se osjeti na strmijim nizbrdicama gdje su udarci nešto oštriji, ali smo zato profitirali na uzbrdicama i pri naglim promjenama nagiba na zavojitim dionicama. Za vrijeme vožnje ravnim dijelovima Medvednice Lycan je podsjećao na XC bicikl, ali s mnogo više autoriteta kada prepreke postanu veće, a staze strmije. Preciznost prednjeg kraja čini Lycana pravim trkačem, a u prilog tome idu XT komponente i DT Swiss kotači, koji rade besprijekorno i skladno.

KTM Lycan 272 slika 4

Zaključak

Lycan 272 osvojit će vas već u izlogu trgovine jer se njegov dizajn teško može zamijeniti s drugim biciklima. Na stazi je pokazao da je vrlo brz, ali još bitnije da ne preferira jednu disciplinu poput ostalih trailova koji posebno vole spusteve. Lycan će s istom lakoćom odraditi uspone i zavojite singletrackove, pa je tu sličniji dobrom XC-u. Nemamo zamjerki niti na cijenu, pa možemo samo reći bravo za KTM! 

KTM Lycan 272 slika 5

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: KTM Lycan 272
Brend: KTM
Cijena: 19.900,00 kuna
Okvir: Lycan Alu hidroforming
Prednja vilica: FOX 32 Float CTD, 130mm
Stražnji amortizer: Fox Float CTD BV
Kočnice: Shimano XT hidr. 180/180mm
Prednji mjenjač: Shimano XT
Zadnji mjenjač: Shimano XT 10st.
Ručice mjenjača: Shimano XT
Pogon: Shimano XT 40/30/22
Sjedalo: Selle Italia SL Flow
Gume: Schwalbe Rocket Ron Evo 27.5x2.25
Obruči: DT Swiss Pro Trail
Glavčine (nabe): DT Swiss Pro 370
Težina: 13.11

Geometrija

Kut vilice (A): 69
Međuosovinski razmak (B): 1118
Dužina cijevi sjedala (C): 480
Kut cijevi sjedala (D): 74
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 590
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 435
Veličina bicikla: 19