www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
18. Ožujka 2013.

Trek Superfly 100 Al Pro 2013 bicikl

Trek Superfly 100 Al Pro 2013 bicikl
24.999,99 kuna

Kada je Trek u pitanju nikad ne odbijamo priliku za testiranje bicikla, a čak i kad bismo bili tjednik ne bismo imali dovoljno prostora da prezentiramo cjelokupnu godišnju ponudu modela Trekovih bicikala. Nakon laganog hardtaila nastavljamo sa Superfly serijom, ali ovog puta u full suspension varijanti. Od šest modela u seriji vozit ćemo 100 Al Pro u čijem nazivu se skriva oznaka alu okvira, 100mm hoda suspenzija i Pro opreme, najjače od dostupnih aluminijskih izvedbi. Cijena od 24,999.99 kuna govori nam da zalazimo u područje vrlo ozbiljnih bicikala koji ne bi smjeli nuditi mnogo kompromisa, a nakon frankfurtske prezentacije i probne vožnje modela 100 Al Elite od ovog Superflyja očekujemo još više. 

Trekov inženjerski tim ojačan Gary Fisherom sudjelovao je u razvoju projekta Superfly pa je svim modelima zajednička G2 geometrija, E2 headtube i Pressfit BB, a onim najzahtjevnijima omogućeni su i karbonski okviri. Naše obavezno vaganje prije vožnje pokazalo nam je o kakvom se uistinu biciklu radi. 12.10 kilograma za full suspension je impresivan podatak. Kompletni kotači teže svega 1.76kg (prednji) i 2.15kg (zadnji), a ostatak bicikla 8.27kg.

Trek Superfly 100 Al Pro 2013 bicikl slika 1
Naš Trek koristi Alpha Platinum aluminijsku leguru, koja je vrh aluminijske ponude Treka prema omjeru čvrstoće i mase, izrađena pomoću napredne hidroforming tehnologije. Osim korisnog offseta vilice (pomak osi) radi poboljšane upravljivosti (G2 geometrija), konusnog steerera (E2) radi čvrstoće prednjeg kraja, utisnutih čašica ležaja pogonske osovine (Pressfit) tu je i proslavljeni Trekov patent ABP (Active Braking Pivot). Već smo mnogo puta pisali o ABP- u pa samo podsjetimo da se radi o sistemu koji koristi samu zadnju osovinu kao jedan od zglobova ovjesa i na taj način odvaja blokiranje kotača od rada suspenzije. Na taj način suspezija će raditi i kada snažno kočite, pa će kotač ostati zalijepljen za podlogu, bez neugodnog poskakivanja. Takva tehnologija ne bi došla do izražaja bez dobrih amortizera, pa je Foxov CTD sustav i 100mm hoda izgledao kao logičan odabir. Odabir Climb, Trail, Descent postavke omogućuje vozaču da trenutno podesi suspenzije zahtjevima staze i maksimalno iskoristi bicikl. Shimanov XT paket, uključujući i kočnice, s deset brzinskom grupom i Shadow zadnjim mjenjačem ne ostavljaju mjesto za prigovor. Ostatak opreme poput kotača, naba, sjedala, lule i volana dolazi iz Bontragera i to sa samog vrha ponude.

Trek Superfly 100 Al Pro 2013 bicikl slika 2
Imamo priliku voziti full suspension bicikl koji je svojom masom od 12.17kg u rangu boljih hardtailova. Kad smo na to navikli, spoznali smo da nema poskakivanja zadnjeg kraja, bicikl s lakoćom leti preko prepreka, a staje kao ukopan bez da mijenja putanju ili da se kod kočenja uvija. Ono što nam je nedostajalo na hardtail Superflyju došlo je na svoje sa suspenzijama. Foxovi rade u odličnom balansu, a potrebno je malo igre CTD sistemom kako bi se izvukao maksimum u danom momentu. Najbolje se to osjeti na brzim, manjim preprekama koje znaju biti veliki problem za slabije suspenzije, dok ih Foxove odrađuju rutinski. XT grupa nudi optimum performansi, a posebno ističemo kočnice koje su mjerilo odnosa snage i osjetljivosti, pa nas svaki puta oduševe. Kao najjaču osobinu naš trkač ipak ističe upravljivost i prijenos snage svojstven top biciklima. To najviše dolazi do izražaja prilikom izlaska iz zavoja ili svladavanja uzbrdica. Kao posljedicu ovih osobina imamo vrlo brz bicikl koji traži znanje i iskustvo jer jedino u pravim rukama može pokazati puni potencijal.

Trek Superfly 100 Al Pro 2013 bicikl slika 3

Bicikl je dostupan u svim Rog-Joma trgovinama.

Trek Superfly 100 Al Pro 2013 bicikl slika 4

Trek Superfly 100 AL Pro
Već sam se imao prilike susresti s ovim biciklom u Njemačkoj na prezentaciji gdje su njegovog najjačeg „brata“ najavljivali kao najlakšeg u klasi. Samim time sam i njega vozio i promatrao pod povećalom. Bez obzira na nešto lošiju dioptriju, vidljiva je njegova kvaliteta. Dijelovi su poprilično dobro posloženi, a dojam dodatno podižu komplet FOX-ovog amortizera i suspenzije. Dobar omjer uloženo – dobiveno.

NAJČITANIJE
Recenzije

Marin Rift Zone 29 2

16 750,00 HRK

20. Srpnja 2021.

Marinov trail promišljenim okvirom dobacuje mnogo dalje nego to njegova cijena sugerira ;)

Recenzije

Giant Talon E+ 3 29

15 299,99 HRK

19. Siječnja 2021.

Vizualna razlika između ''običnog'' i elektro bicikla već je neko vrijeme jako tanka, ali na primjeru Talona za 2021. godinu...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Trek Superfly 100 Al Pro 2013 bicikl
Brend: Trek
Cijena: 24.999,99 kuna
Okvir: Alpha Platinum Aluminum
Prednja vilica: Fox Evolution 32 CTD, 15QR, 100mm
Stražnji amortizer: Fox Performance Float CTD
Kočnice: Shimano Deore XT hidr.
Prednji mjenjač: Shimano Deore XT
Zadnji mjenjač: Shimano Deore XT Shadow 10brz.
Ručice mjenjača: Shimano Deore XT
Pogon: Shimano Deore XT 38/26
Sjedalo: Bontrager Evoke 3, Titanium
Gume: Bontrager 29-1 Team Issue, 29x2.2”
Obruči: Bontrager Race Lite
Glavčine (nabe): Bontrager Race Lite
Težina: 12.17

Geometrija

Kut vilice (A): 71
Međuosovinski razmak (B): 1118
Dužina cijevi sjedala (C): 445
Kut cijevi sjedala (D): 73.6
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 597
Veličina bicikla: 17,5